Obyvatele Filipovic na Jesenicku trápí motorkáři

16. říjen 2012

Obyvatelé a chataři z Filipovic na Jesenicku sepisují petici. Vadí jim hluk motorek. Poblíž osady je hlavní dopravní tepna vedoucí přes Červenohorské sedlo, kterou přes léto vyhledávají stovky milovníků silných strojů.

Lidé z Filipovic se na místní silnici necítí vůbec bezpečně. "Je to děs. Jedete autem za bílou čárou a motorkáři vás předjíždějí, přitom do protisměru jedou nákladní auta. Mám šílený strach," postěžovala si jedna z obyvatelek Filipovic Marie Rychlá.

Problém trápí i samotnou Bělou pod Pradědem, pod kterou osada Filipovice patří. Tamní starosta Miroslav Kružík na něj několikrát upozorňoval policii. Jenže stejně jako obec i strážci zákona mají podle něj omezené možnosti, jak s motorkáři bojovat. "Policisté sem jezdí, měří a kontrolují. Jsem sám zvědavý, až k nám doputuje petice obyvatel a budeme jednat s nejužším vedením policie, co z toho vzejde," uvedl starosta Kružík.

Do Filipovic, místní části Bělé pod Pradědem, se chystají také hygienici. Na silnici první třídy budou zjišťovat, zda hluk z dopravy nepřekračuje povolené limity hluku.

Andrea Švubová

Spustit audio