Obyvatele Hradčan na Přerovsku trápí protahující se vybudování nové kanalizace

5. duben 2017

Nešťastní jsou obyvatelé malé obce na Přerovsku - Hradčan. Už více než rok jsou všechny cesty v obci uzavřené a tabule se zákazem vjezdu stojí i u příjezdových cest. Práce na nové kanalizaci se totiž protahují. Všechny příjezdové cesty do obce jsou uzavřené a využívá je jen těžká technika.

V obci na nové kanalizaci pracují hned čtyři bagry současně. Po hlavní cestě projíždí jeden velký náklaďák za druhým. Vytěženou zeminu odvážejí na pole za obec.

„Ten prach jak oni tady, to se prášilo, tak říkám, to opravdu nemá cenu malovat ty okna, to umyjete a za chvilku je to zaprášené. Kolikrát chceme i jen vyjet ven a nemůžeme, protože jsou tady všude bagry,“ říká k neutěšené situaci Hana Tomčíková, obyvatelka obce.

„Stěžujeme si všichni, ale udělat se to musí. Je to těžké, buď by se to udělalo teď, nebo za pět let“, říká paní Anna, která je prodavačka v místním obchůdku.

Otevřeno má třikrát v týdnu. Dodávku se zásobováním jim stavaři do obce pustili zatím vždy.

Práce na kanalizaci se v Hradčanech na Přerovsku protahuje

„Teď děláme z hlavních stok přípojné šachty k jednotlivým domům, aby se potom lidé mohli napojit od septiku. Prozatimní stav je takový, že jsme zavření do konce května, možná se to bude ještě prodlužovat,“ připouští Blažena Mikulíková, nezávislá starostka Hradčan skutečnost, že obec je dělníky a těžkou technikou zablokovaná už více než rok.

„Nenaděláme nic, už to vydržíme, už se blíží konec,“ bere Tomčíková slova starostky optimisticky.

autor: kra
Spustit audio