Obyvatelé jsou nespokojeni s opravou silničního úseku ze Supíkovic do Písečné

13. prosinec 2018

Oprava pětikilometrového úseku mezi Písečnou a Supíkovicemi si vynutila zhruba půlroční uzavírku a svým rozsahem byla letos největší dopravní investicí Olomouckého kraje na Jesenicku. Stála přes 80 milionů korun. Řidičům má urychlit cestu do polské Nysy. Stavbu ale provázela nejedna komplikace.

„Stála nás půl roku nervů“, popisuje opravu cesty dvojice mužů ze Supíkovic. „Opravdu jsme si užili. Tady byl zákaz vjezdu, ale řidiči nerespektovali vůbec nic. Některé věci se tu dělaly třikrát. Také se nám nelíbí, že u našeho obchodu se nedá najet na parkoviště,“ popisují závady Stanislav Poskočil a Jiří Feilheuaer, kteří stojí u cesty a dívají se na nově postavený most.

Dopravní omezení, neukáznění řidiči, rozhořčení obyvatelé

„Průběh té stavby byl hodně nešťastný, protože věci se řešily za pochodu. Až při realizaci se ladily některé projektové záležitosti. Teď se dá říct, že jsme poloviční stavební inženýři v oblasti liniových staveb, ještě jsme řádně vyškoleni jako antikonfliktní tým,“ dodává s nadsázkou supíkovický nezávislý starosta Roman Bican, který si po dokončení opravy zhluboka oddechl.

Firma argumentuje tím, že šlo o technicky velmi náročnou stavbu. „Bohužel je ve stavebnictví nedostatek kvalifikovaných lidí,“ popisuje stavbyvedoucí Miroslav Koníček problémy s nedostatkem dělníků.

„Museli jsme stáhnout lidi z jiných staveb a různě si vypomáhat, abychom to zvládli,“ potvrzuje slova stavbyvedoucího vedoucí provozní jednotky dodavatelské firmy Roman Láčik.

O stavbu se zajímá i Česká inspekce životního prostředí. Respektive o alej stromů, kterou jedna ze subdodavatelských firem pokácela. Neměla totiž k tomu povolení, a tím podle zástupkyně mluvčí inspekce Jany Jandové porušila zákon. Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Zahradníček z Hnutí Ano se domnívá, že se celý problém zveličuje, stromy by se podle něj stejně vykácely.
„Ty stromy by musely stejně pryč, my jsme od začátku avizovali, že bude provedena náhradní výstavba. Trošku to vnímám tak, že z toho byla udělána velká bublina,“ přibližuje náměstek hejtmana Zahradníček.

autor: aja
Spustit audio