Obyvatele Nákla trápí davy turistů u jezera. Těžaři se chystají omezit parkování poblíž vodní plochy

4. říjen 2022 16:25

Omezení pro karavanisty a změny v parkování plánují u štěrkopískového jezera v Nákle na Olomoucku zástupci těžařské firmy. Změny chystají v reakci na stížnosti mnohých obyvatel obce, kterým se nelíbí, že se k vodní ploše sjíždí přes léto davy rekreantů.

„Pískovna je čistá, všechny to láká. Jezdí tady třeba až z Ústí nad Orlicí, z Moravské Třebové a z kdejakých dálek,“ říká paní Věra, která bydlí v Nákle na dohled od místního jezera. Turisté se k němu sjíždí podle ní z širokého okolí.

Části obyvatel obce velké množství lidí vadí a volají po změně. Místní těžaři jí přislíbili. „Za poslední dva roky se situace malinko vyhrotila a pochopili jsme, že ani ta těžba tolik nevadí. Těch lidí, když je krásné počasí, je tady hodně. Chceme vyčlenit plochy pro místní lokální obyvatele,“ popisuje zástupce těžařské firmy Stanislav Fojtů. Plochy určené místním by lidé mohli využívat nejen na koupání, ale také pro rybaření.

„Za poslední dva roky se situace malinko vyhrotila a pochopili jsme, že ani ta těžba tolik nevadí.“
Zástupce těžařské firmy Stanislav Fojtů

Těžaři se chtějí zaměřit i na svoz odpadů v rekreační zóně a zlepšení situace spojené s parkováním. „Chceme redukovat objem parkovišť tak, abychom tu kapacitu upravili. A samozřejmě předpokládáme, že podstatným způsobem snížíme i objem karavanů, které tady v současné době jsou,“ dodává Fojtů.

Čtěte také

Konkrétní změny u nákelského jezera budou těžaři řešit s provozovatelem rekreace na pláži. „Začneme tyto věci řešit s nájemcem a upravíme podmínky nájemní smlouvy. Oni nám mají představit vizi, jak si představují rekreaci do roku 2030,“ uvádí zástupce těžařské společnosti.

K prvním změnám by podle Fojtů mohlo dojít už v příštím roce. Během minulého víkendu v Nákle proběhlo referendum ohledně rozšíření těžební oblasti na obecních pozemcích. Její obyvatelé v něm rozhodli, že by se nákelská samospráva měla postavit proti plánu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio