Obyvatelé obcí na Prostějovsku odmítají plány investorů na stavbu odpadových center u jejich vesnic

29. květen 2023 16:05

Lidé z Mostkovic a Biskupic na Prostějovsku protestují proti plánům investorů na výstavbu linek na zpracování odpadu u jejich obcí. Bojí se zvýšené dopravy, zápachu nebo znečištění podzemních vod. Stavbě odpadových center, které by likvidovaly odpady z celého Prostějovska, chtějí zabránit. Podle zástupců firem se ale negativních dopadů obávat nemusejí.

Obyvatelé obce chtějí stavbě odpadového centra zabránit a začali podepisovat petici. Obávají se podle zástupce petičního výboru Pavla Mareše například zvýšené dopravy, hluku i dopadu na blízký biokoridor a rekreační oblast kolem plumlovské přehrady. Podpisy pod peticí rychle přibývají. „Když sem lidé přijdou, každý se podepíše. Tady už máme asi devátý arch,“ popisuje prodavačka v místní masně, jednom z podpisových míst.

Podle investora není důvod k obavám

Provoz za jednu a půl miliardy chce v průmyslovém areálu v těsném sousedství Mostkovic vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. Podle jejího jednatele Petra Břenka se obyvatelé nemusí ničeho obávat.

„Oproti klasické spalovně ta plazmová gasifikace nemá vůbec žádný komín. Tady se vůbec nejedná o vypouštění nějakých nečistot do ovzduší nebo do spodních vod. Ten princip je založený na úplně jiném procesu, kdy vyrobíme z komunálního odpadu termochemickým procesem výstupní suroviny,“ říká Břenek.

I kdyby se nám to jako zastupitelům nakonec líbilo, ale občané s tím nesouhlasili, tak jsme se prostě rozhodli, že to tady nebude.
Jaroslav Peška, starosta Mostkovic

Podle starosty Jaroslava Pešky investor nemůže začít stavět, dokud obec nezmění územní plán. Před rozhodnutím chtějí zastupitelé zjistit o v Česku dosud komerčně nevyužívané technologii víc informací. Poté chce vedení obce vyslechnout i názor obyvatel Mostkovic. „To znamená, že i kdyby se nám to jako zastupitelům nakonec líbilo, ale občané s tím nesouhlasili, tak jsme se prostě rozhodli, že to tady nebude,“ uvádí Peška.

Podobná situace se odehrává i v nedalekých Biskupicích. Tam chce linku na výrobu alternativního tuhého paliva z odpadu postavit nadnárodní společnost FCC. Vedení obce i její obyvatelé plány důrazně odmítli. Podle mluvčí FCC Kristiny Jakubcové chce firma se samosprávou i lidmi otevřeně komunikovat. Diskusi podle ní ale bude možné zahájit až po zpracování dokumentace EIA, která posoudí vliv provozu na životní prostředí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio