Obyvatelé Olomouce budou mít další možnost, kde pěstovat bylinky nebo zeleninu. Vznikne nová komunitní zahrada

21. březen 2023 14:08

V centru Olomouce si část místních pěstuje na záhoncích v areálu letního kina vlastní zeleninu a bylinky. A to díky takzvané komunitní zahradě. Kvůli velkému zájmu jsou všechny záhony rozebrané. Teď k nim ale přibude další podobná zahrada. A to u olomoucké fakultní nemocnice, kde se nevyužívaná holá plocha brzy promění v místo plné zeleniny a květin.

„Čekáme, že se bude za chvíli oteplovat, už bychom chtěli začít. Pažitka začíná růst, tymián taky,“ říká paní Lubica, která se přišla podívat na svůj záhon v komunitní zahradě u olomouckého letního kina. Některé další záhonky už jsou připravené na sezonu, v jednom jsou dokonce zasazené saláty. „Takové malinké záhonky jsou spíš pro radost. Hodně jich tady mají v pronájmu rodiče s malými dětmi,“ dodává.

Šanci vypěstovat si vlastní zeleninu nebo třeba bylinky teď dostanou i lidé z okolí Tabulového vrchu. V areálu olomoucké fakultní nemocnice totiž vznikne další zahrada. „Před námi je holý plac, ale v budoucnu by zde měly vyrůst komunitní záhony. Jedná se o víc než dva tisíce metrů čtverečních,“ ukazuje koordinátor olomouckých komunitních zahrad Jakub Sobotka.

Jak dlouho bude proměna plochy trvat? Co všechno bude potřeba udělat? A kdo s tím pomůže? Více v reportáži Barbory Sonnkové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související