Obyvatelé olomoucké městské části Chválkovice chtějí vysadit na okraji města dvě ovocné aleje

15. březen 2020

Dvě ovocné aleje chtějí založit lidé v olomoucké čtvrti Chválkovice. Na magistrátu prý ale narazili na nesouhlas. Svůj plán přesto nevzdávají. Jsou ochotni přispět vlastními silami i penězi. Vedení města, které se připojilo k boji proti klimatickým změnám, upozorňuje, že splnit předpisy pro výsadbu stromů není vůbec jednoduché.

„Vypozorovali jsme, že se více kácí, než vysazuje. Takže bychom se rádi zasadili o to, aby proběhla výsadba i nějakých nových ovocných stromů,“ ukazuje mi jedno ze dvou zmíněných míst budoucích ovocných alejí předseda komise městské části Chválkovice David Štěpánek. U in-line stezky k lužnímu lesu a u zahrádkářské osady. „Dříve bylo v naší městské části více ovocných stromů, tak bychom je sem rádi navrátili,“ dodává Štěpánek.

Dokonce si komise našla i dotaci, ze které by výsadbu alejí mohla zaplatit. Napsali na magistrát, ale odpověď, proč to nejde, je neuspokojila. „Vyjádření ze strany odboru městské zeleně a odpadohospodářství se nám nepozdávalo. Nebyly nám zodpovězeny otázky, jak by bylo možné výsadbu provést. Byly nám uvedeny jen důvody, proč to nejde. S tím nejsme spokojeni,“ dodává štěpánek. 

Přitom místní jsou ochotni pomoct při údržbě a třeba i při sázení. A tak se do věci vložil odpovědný náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí Společně. Ujišťuje, že návrh na vznik dvou alejí nezapadne a postará se o to, aby se tím úředníci dál zabývali. A to je složité byrokratické kolečko. „Je potřeba prověřit dostatečnou šířku cest, které mají být osázeny. Pokud je to památkově chráněný prostor, je nutné stanovisko památkové péče, je tady nutné respektovat koncepci in-line stezek, ochranné pásmo železnice, vodovodů. Pokud se to týká koridorů malých vodních toků, tak prověřit, zda nebude koridor narušen. Prověřit, jak jsou stávající pozemky majetkově vypořádány, vztah na sousední pozemky. Posluchači by si mohli vzpomenout na případ v Přerově, kdy byly osázeny sousední pozemky a sousedé vyhráli soudní spor a stromy by měly být odstraněn,“ přibližuje Bačák.

Náměstek Bačák slibuje, že až se s těmito záležitostmi magistrát vypořádá, pošlou komisi městské části vyrozumění, s tím, jak město výsadbu alejí zaplatí a jak jim při tom místní můžou pomoct.

autor: bam
Spustit audio