Obyvatelé Olomouckého kraje si připlatí za vodu. Vodohospodářské firmy zdražovaly více než v minulých letech

2. leden 2023 10:11

Vlna zdražování se nevyhnula ani vodnému a stočnému. V Olomouckém kraji zvedly od nového roku ceny všechny hlavní vodohospodářské firmy. S největším – přibližně třetinovým – nárůstem se musí vypořádat domácnosti ze Šumperska.

Vodohospodářství je plně závislé na energiích. Naše technologie neustále něco čerpají, míchají, přečerpávají. Máme spíše kopcovitý povrch, zásobujeme i daleko vzdálené obce, tak je pro nás největší položkou, která znamená nárůst, elektrická energie,“ vysvětluje Martin Budiš, ředitel společnosti vodohospodářská zařízení Šumperk, která dodává vodu pro bezmála tři desítky měst a obcí na Šumpersku.

Náklady na elektrickou energií se jí letos podle odhadů zvednou bezmála o 150 %. Kromě provozních nákladů ale musí v cenách vody promítnout i nutné investice do infrastruktury. „Už máme nasmlouvané investice v řádech 300 milionů korun. Například jsme přistoupili k zásadní obnově úpravny vody v Moravičanech. Bude probíhat výstavba nové sušárny čistírenských kalů. Dále pokračujeme v dlouhodobě už neodkladném projektu obnovy velkokapacitního přivaděče, který rozvádí vodu z úpravny vody v Koutech nad Desnou až do Šumperka,“ dodává Budiš.

Zdražení na 128 korun za metr krychlový vody

I proto vodohospodářská společnost vodné a stočné meziročně zdražila zhruba o třetinu na bezmála 128 korun za metr krychlový vody. „Současná spotřeba jednoho občana je normována někde kolem 120 litrů na den. Kdyby zůstala v těch starých ukazatelích, tak nárůst cen se pro čtyřčlennou rodinu za celý rok pohybuje v řádu navýšení něco mezi třemi a čtyřmi tisíci korun,“ říká Martin Budiš s tím, že pokud lidé budou s vodou více šetřit, zdražení by nemuseli tolik pocítit. „Očekáváme výrazné šetření. Počítáme, že občané ušetří 40 litrů vody za den na osobu. Proto si myslím, že ty výdaje rodiny spojené s výdaji za vodné a stočné zůstanou v té původní výši,“ uvádí Budiš.

Vodné a stočné se zvedá i v ostatních regionech, třeba na Prostějovsku o 18 %, na Olomoucku pak o 13. „K navýšení ceny vodného a stočného dochází především vlivem skokového nárůstu nákladů, jako jsou energie, chemikálie, stavební práce, materiály. A další,“ doplňuje mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová.

„Očekáváme výrazné šetření. Počítáme, že občané ušetří 40 litrů vody za den na osobu.“
Martin Budiš, ředitel společnosti vodohospodářská zařízení Šumperk

A podobné je to i na Přerovsku a Jesenicku. Cena za metr krychlový vody tak už ve všech regionech Olomouckého kraje přikročila stokorunovou hranici.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio