Obyvatelé přerovské ubytovny si musí hledat nový domov. Radnice budovu prodává kvůli jejímu neutěšenému stavu soukromému investorovi

29. březen 2019

Po nové střeše nad hlavou se musí poohlédnout více než čtyři desítky obyvatel ubytovny pro sociálně slabé v Přerově. Město totiž vypovědělo Českému červenému kříži, který zařízení provozuje, nájemní smlouvu. Budova je ve špatném stavu, radnice ji nechá srovnat se zemi a pozemek prodá soukromému investorovi. Podle jeho plánu na parcele vznikne zahradnické centrum. Rozhodnutí města padlo už v minulém volebního období. Současná opozice v zastupitelstvu s tím nesouhlasí.

Důchodce Miroslav Raclavský v ubytovně bydlí už více než rok. V jedné místnosti žije spolu s dalšími třemi muži. Zpráva, že město chce ubytovnu srovnat se zemí, ho překvapila „Přišlo to nečekaně, naopak jsme byli ujišťováni, že pokračování bude,“ říká Raclavský. V nejistotě se teď ocitla i Marcela Miková. „Teď už prostě nevím kam půjdu a co se mnou bude,“ říká Miková.

Ve vybraných částech města magistrát vyhlásil bezdoplatkové zóny. Najít pro klienty ubytovny náhradní bydlení tak nebude jednoduché, potvrzuje vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci Marta Šintáková. „Obávám se, že pro všech 44 lidí nebudeme schopni úplně naplnit jejich představu,“ dodává Šintáková.

Rozhodnutí zrušit ubytovnu bude likvidační i pro jejího provozovatele oblastní pobočku Českého červeného kříže. Říká jeho tamní ředitelka Eva Mezírková Barešová. „Ukončením ubytovny přijdeme o zásadní finanční podporu. Jsme nezisková organizace a dotace nejsou žádné,“ přibližuje ředitelka.

S tím ostře nesouhlasí přerovská opozice. Taky Helena Netopilová volená koalicí Společně pro Přerov a Piráti. „Červený kříž je skutečně tím humanitárním poskytovatelem péče. Je na místě, aby ubytovnu vedla taková organizace místo obchodníků s chudobou,“ dodala Netopilová.

„Jedná se o další možné spolupráci, jak zachovat působnost Českého červeného kříže na území města Přerova. Jednání teprve probíhají a já nemohu dělat předčasné závěry,“ reaguje náměstek přerovského primátora Michal Zácha z ODS.

Oficiální výpověď Český červený kříž od města už ale obdržel poštou. Ubytovnu má vyklidit k 30. červnu.

autor: kra
Spustit audio