Obyvatelé Prostějova musí městu platit nájem za parkovací místa. Parkovat na nich ale může kdokoliv

4. květen 2018

Prostějov před časem zpoplatnil parkování na obecních pozemcích. Město tak donutilo obyvatele některých ulic pronajmout si místa, na kterých parkují. Jenže na ně neumístilo žádné značky a sama radnice přiznává, že na nich vlastně může zaparkovat kdokoliv, nejen nájemce. Ten by v takovém případě měl podle úředníků nejprve řešit věc domluvou, případně přes městskou policii.

„Chtějí po nás, abychom za to platili nájem,“ říká Marie Černohousová z Prostějova a ukazuje část chodníku navazující na vjezd před její garáží. Protože nájem odmítla zaplatit, město do chodníku zasadilo travnatý čtverec. „Všechna velká auta, která přijedou, ať jsou to vodaři, plynaři, elektrikáři, nemají kde zaparkovat,“ krčí rameny paní Marie.

Jen o tři domy dál právě zaparkovali manželé Kučerovi. Nájem také neplatí. „Když ke mně přijede syn a přijedou současně mladí k Deutschům, my nemáme kam dát auta,“ popisuje paní Vlasta. Na město je naštvaný i její manžel Karel: „Jsou tu úzké ulice a jen nám znepříjemňují život. Když jsme si sami vyřešili problém, které město udělalo, tak proč se nám do toho pletou?“

Podle náměstka primátorky Jiřího Pospíšila z hnutí Pévéčko je ale rozhodnutí odstavné plochy zpoplatnit správné. „To jsou parkovací místa, která vznikla historicky už v 70. a 80. letech. V tehdejší době se ta místa nepronajímala. Musíme jednat s péčí řádného hospodáře,“ uvedl.

Podle policie chybí označení

Smlouvu s městem pravděpodobně brzy podepíše i pan Jan. Nelíbí se mu ale, že na ploše může kdokoliv zaparkovat. „Já to budu platit a kdokoliv si tady může odstavit auto, protože tu není žádná značka vyhrazeného parkoviště,“ komentuje.

Jiří Pospíšil uvádí, že má v takovém případě dvě možnosti: „Jedna možnost je otázky dohody. Pokud by se vyskytly nějaké problémy, tak má možnost zavolat městskou policii.“

Jenže podle šéfa městských strážníků Jana Nagyho to není tak jednoznačné. Místo by mělo být označené. „Jestliže je zřejmé, že řidič přijíždí na nějaké místo, které se jeví jako parkovací a je naprosto bez omezení, v tom případě by se přestupku dopouštět neměl,“ řekl s tím, že podobné případy budou muset městští strážníci individuálně.

autor: tas
Spustit audio