Obyvatelé Prostějova zaslali magistrátu desítky připomínek k chystaným změnám v územním plánu

24. leden 2022

Lidé z Prostějova mohli do konce minulého týdne posílat na magistrát své námitky a přípomínky k chystaným změnám územního plánu města. Možnosti využila celá řada obyvatel. Kritizují například plánovanou výstavbu poblíž lesoparku Hloučela a tvrdí, že se v některých lokalitách města zhorší kvalita bydlení.

„Zatím tam máme několik desítek připomínek a námitek,“ uvedl Jiří Rozehnal, náměstek prostějovského primátora zvolený za ANO. „Potom se rozhodne, jestli dojde ke změnám. Pokud dojde ke změnám, bude muset následovat veřejné projednání. Když ke změnám nedojde, bude územní plán projednán na zastupitelstvu,“ popisuje Rozehnal.

Některé plánované změny ale zvedly u obyvatel města vlnu nevole. „Změna územního plánu obsahuje spoustu připomínek, které často ani nikdo nevyžadoval. Přesto se dějí a jdou proti veřejnému zájmu a zájmu občanů. Ať už se jedná o rozsáhlé redukce ploch zeleně v celém městě, nebo třeba snížení ochrany kvality bydlení,“ vysvětluje Vojtěch Jeřábek, člen spolku Prostor Prostějov, který některé z navrhovaných změn kritizuje.

„Hloučela je místo, které využívají lidé z celého Prostějova a okolí. Je to vzácná příroda, kterou jinde v Prostějově nemáme.“
Jana Jílková, předsedkyně spolku Ajdony

Jedná se například o plánovanou výstavbu v blízkosti biokoridoru Hloučela. „Tam měl být původně městský park, který je ale bohužel zmenšován a zmenšován. Místo toho tam má být bytová výstavba. Hloučela je místo, které využívají lidé z celého Prostějova a okolí. Je to vzácná příroda, kterou jinde v Prostějově nemáme,“ říká Jana Jílková, předsedkyně prostějovského spolku na ochranu životního prostředí Ajdony.

Ten při podávání námitek ke změnám územního plánu zastupuje téměř 1500 Prostějovanů. Podle Jiřího Rozehnala jsou ale pozemky u biokoridoru Hloučela jedním z posledních míst, kam se může město rozvíjet. Navíc se podle něj lidé možná mýlí při čtení barev v plánu.

„Dochází, nevím, jestli záměrně, nebo z důvodu neznalosti, ke špatné interpretaci.“
Jiří Rozehnal, náměstek prostějovského primátora

„Když se na ten územní plán podíváte, je to pro laika změť různých barev, čar a tvarů, které samozřejmě z hlediska stavebního zákona mají svá opodstatnění. Bohužel v tomto případě dochází, nevím, jestli záměrně, nebo z důvodu neznalosti, ke špatné interpretaci. Ne vše, co je v těch plochách zelené, je totiž určeno pro parky, sady a tak dále. Pokud se na to podívá neznalý člověk a uvidí úbytek zelené plochy, kde dneska ale vůbec nic není, jen bodláky a suchá tráva, je to prostě špatně,“ vysvětluje si stovky nespokojených obyvatel Prostějova Rozehnal. Město se teď se všemi námitkami a připomínkami musí vypořádat.

autor: tas
Spustit audio