Obyvatelé Protivanova zvolili v místním referendu rozšíření větrného parku

8. říjen 2016

O tři další elektrárny se v budoucnu může rozrůst větrný park nad Protivanovem na Prostějovsku. Místní obyvatelé využili referenda a během voleb většina z nich do urny vhodila své ano. Zastupitelům tím dali důvěru k jednání s investorem o rozšíření stávajícího větrného parku ze dvou na pět elektráren.

„Jsem spokojený. Jsem pro, nevadí mi to. Přinese to i nějaké peníze do obecní pokladny a to je v pořádku,“ říká Josef Barák v místní prodejně s domácími potřebami. U voleb byl a svůj názor na větrné elektrárny do urny také hodil.

Podobně jako Miloš Dostál před dalším z obchodů: „Nám to ani tak nevadí. Stejně to bude dál od vesnice tak, jako ty ostatní. Přinese to obci peníze. Je tady výstavba a peníze v obci jsou potřeba.“

Právě peníze byly jedním z argumentů, které místí obyvatele přesvědčily.

„V současné době do obecního rozpočtu plyne jedno procento z obratu firmy, která tady ty větrné elektrárny provozuje. V letošním roce se to pohybovalo kolem 250 tisíc,“ vysvětluje nezávislá starostka Bronislava Krénarová.

Obec už dříve uspořádala anketu, ve které se většina obyvatel vyslovila pro rozšíření. Potvrdit rozhodnutí ale mělo místní referendum.

„Nyní můžeme začít jednat s firmou, která nás tady k tomu vlastně vyburcovala. Budeme jednat o tom dalším rozšíření. Budeme zjišťovat, co to pro nás znamená, co z toho pro nás vyplyne a tak podobně.“

Větrný park by se v budoucnu mohl rozšířit až o tři elektrárny. Stávající dvě jsou v polovině své životnosti, zastupitelstvo bude jednat i o jejich rekonstrukci.

autor: tas
Spustit audio