Obyvatelé Svatého Kopečka oživí zapomenutou historii svých dějin. Týká se první světové války a Itálie

14. únor 2019

Obyvatelé Svatého Kopečka objevili zapomenutou kapitolu historie této olomoucké městské části. Za 1. světové války tamní lidé poskytli azyl desítkám italských rodin z Tridentu, kteří uprchli na Hanou před postupující válečnou zónou. Jako poctu svým předkům svatokopečtí chtějí na začátku května uspořádat Italský pamětní den. Zúčastnit by se ho měli i potomci tehdejších migrantů.

„Slibujeme, že vzpomínka poskytnutého pohostinství bude žíti i v našich dětech. Od nich přejde na naše vnuky a zůstane v našem lidu provždy v paměti.“

Tridentští sirotci v Lomnici na Moravě. 1918

Poděkování obyvatelům Svatého Kopečka u Olomouce nechali vytisknout v dobových novinách vděční obyvatelé dnes italského, za první světové války rakousko-uherského Tridentu. Při bádání po zapomenuté události ho objevila obyvatelka Svatého Kopečka Jana Krejčová.

„Bylo to v období 1. světové války, kdy Itálie vyhlásila válku Rakousko-Uhersku, jižní Tyrolsko bylo součástí území Rakouska-Uherska. Oni o sobě říkali, že jsou rakušáci mluvící italsky,“ dodává Krejčová.

Obyvatelé Svatého Kopečka poskytli Tridentským azyl na několik let. Celkem jich do Čech a na Moravu dorazilo za 1. světové války 70 tisíc. Na strastiplnou cestu se s nimi vydávali i jejich kněží, kteří uměli německy a fungovali většinou jako komunikační spojka. V komunitě na Svatém Kopečku to byl Giusepe Segata. Ten v místě zemřel, po válce jeho pozůstatky krajané převezli do Tridentu. Připomenout pomoc Hanáků italským uprchlíkům má 5. května Italský pamětní den na Svatém Kopečku. Podle Martina Kučery z olomouckého arcibiskupství se tak chtějí připojit k ostatním obcím a městům v současném Česku, kde si humanitární pomoc Italům stále připomínají.

Po válce. Strigno v údolí Valsugana, Tridentsko.

„U nás na Moravě na Hané se o tom vůbec neví, dle mého názoru se nikdy nevzpomínalo. Ale Italové potomci sami dodnes jezdí do České republiky. Naposledy jedna výprava sta Italů byla vedena emeritním arcibiskupem Tridentským, který tlumočil poděkování Italů za přijetí u nás. Tenkrát byli v Čechách, protože se o přijetí na Moravě nevědělo,“ popisuje Kučera.

Na začátku května tak hanácký Svatý Kopeček ožije italským temperamentem. Kromě umístění pamětní desky arcibiskupství s olomouckou radnicí plánují také ukázky italské kultury.

autor: bam
Spustit audio