Obyvatelé Svatého Kopečka si stěžují na nepořádek. Příčinou je podle nich zařízení pro bezdomovce

27. červenec 2018

Na nepořádek a opilé bezdomovce si stěžují lidé ze Svatého Kopečka. Olomoucká Charita tam na jaře otevřela novou službu pro nemocné bez přístřeší. A právě tento domov podle místních problémy způsobuje. Charita chce obyvatelům vyjít vstříc a okolí Domova svaté Anežky kontroluje častěji.

„Přijdou, pozdraví, do půl hodiny jsou opilí a pak se tady válí. Mně vadí, že je tady velký nepořádek,“ říká pan Eduard, který bydlí na Svatém Kopečku nedaleko baziliky. „Jezdí sem lidé z celého světa, byl tady Svatý otec, je to známé místo a my jsme si nezasloužili, aby se tu lidi povalovali,“ dodává.

Nespokojení obyvatelé místní části Olomouce se proto obrátili na svou komisi. Podle předsedy Františka Prášila spojují problém s Domovem svaté Anežky pro nemocné bezdomovce, který na Svatém Kopečku na jaře otevřela olomoucká Charita.

„Jak se začaly naplňovat stavy domova, tak začaly tyto problémy. Obyvatelé si stěžovali na to, že klienti Domova svaté Anežky posedávají, popíjejí alkohol, odhazují odpadky, vykonávají potřebu v zeleni. Ty stížnosti se nám začaly kupit,“ popisuje předseda komise.

Pozvali proto zástupce charity na společné jednání. „Apelovali jsme na Charitu, aby s tímto problémem začala něco dělat,“ dodává Prášil.

Charita situaci řeší

Vedoucí střediska Samaritán pro lidi bez domova Petr Prinz Českému rozhlasu řekl, že charita na stížnosti lidí reaguje. „Masivně jsme zintenzivnili nad rámec naší činnosti kontroly v okolí centra Svatého Kopečka. Také se zaměřujeme na úklid těchto prostor, abychom ukázali dobrou vůli, že nám záleží na dobrém soužití,“ uvedl Prinz.

Dodává, že opilí bezdomovci u baziliky nemusejí mít vždy souvislost s domovem nebo jeho návštěvami. „Rozhodně bych nechtěl, aby se některé problémy zanedbali, ale současně bych nechtěl, abychom byli zodpovědní za veškeré dění, které se v souvislosti s jakoukoliv sociálně vyloučenou osobou na Svatém Kopečku děje. Ne vždycky bych to označil jako návštěvy, ale může to tak v některých případech být,“ říká.

V posledních dnech se podle místních situace zlepšila. „Asi to nějak zařídili a v tuto chvíli si nemůžu stěžovat asi na nic,“ myslí si zdejší podnikatel Pavel.

autor: mot
Spustit audio