Obyvatelé Žeravic roky odmítají plán zřídit nedaleko jejich domů pískovnu

25. únor 2019

V minulosti se jim těžbu podařilo zablokovat. Jenže teď se situace opakuje. A jejich výchozí pozice je o poznání horší - novému vedení Přerova plány investora nevadí. Postoj představitelů radnice se lidé ze Žeravic pokusí změnit na dnešním jednání městského zastupitelstva. 

Ludmila Landsmanová je dlouholetá členka místního výboru v Žeravicích. Stojíme v polích v místě, kde by zemník pro těžbu písku měl vzniknout. Je to jen pár stovek metrů od obytných domů.

„K nejbližšímu osídlení, tedy k chatové části Žalkov, je to 450 metrů. Nesouhlasíme s tím, protože nechceme připustit další devastaci krajiny,“ přibližuje Landsmanová.

Záměr těžby písku u Žeravic se nelíbí ani Janě Dostálové.

„Je to vlastně „O nás bez nás,“ protože občané Žeravic se k tomu nemůžou ani nijak vyjadřovat. Vyšachovali občany ze hry,“ dodává Dostálová.
Pozemek u Žeravic vlastní společnost Triko. Její jednatel Petr Chantúr má pro těžbu písku všechna potřebná povolení.

„Všechny posudky byly projednány na úrovni odboru životního prostředí krajského úřadu, nebyly tam shledány žádné závady a byly doporučeny s tím, že je tam všechno v pořádku,“ popisuje Chantúr.

Zvrátit záměr těžby u Žeravic by ještě mohlo vedení Přerova. K pozemku Petra Chantúra totiž nevede příjezdová cesta. Žádá proto město o využití té stávající, kterou Přerov vlastní. Náměstek přerovského primátora Michal Zácha z ODS už dohodu předložil radě ke schválení. „My jsme stanovili nějaké podmínky, tyto mají být zapracovány do smlouvy. Je otázka, jak to soukromý investor vyhodnotí,“ vysvětluje Zácha.

Opozice ústy Jana Horkého ze Společně pro Přerov se záměrem těžby písku u Žeravic ostře nesouhlasí. „Hlavním účelem této jámy v zemi není tak vytěžit zeminu, jako tuto jámu zavézt. Pak si můžeme klást otázku čím, protože stejná firma, která požaduje zemník, již v těsném sousedství zaváží jednu díru a není to podle plánu rekultivace, který má uložený,“ přibližuje Horký.

Lidé z Žeravic chtějí dnes na zasedání městského zastupitelstva požádat zastupitele o podporu.

autor: kra
Spustit audio