Oceněná městská knihovna v Šumperku se zdaleka neomezuje jen na půjčování knížek

10. leden 2021

Masarykova městská knihovna v Šumperku je jedním z center kulturního života okresního města pod hradbou Jeseníků. Nejen proto uspěla v celostátní anketě městských knihoven, kdy se za loňský rok umístila na druhém místě.

Půjčovna v době, kdy se ještě mohlo do knihovny relativně běžně

Knihovna v Šumperku existuje už 135 let. Původně byla, jako celé město německá. Část fondu má knihovna v němčině k dispozici i dnes. Mezi zájemce patří studenti, ale i příslušníci německé menšiny, kteří zde stále bydlí. Kromě toho je ve fondu knihovny i literatura pedagogická, kterou si vypůjčují studenti i pedagogové z celé ČR.

Půjčovna pro dospělé

Poměrně nedávno do fondu knihovny přibyla i unikátní knihovna dlouholetého šumperského památkáře a historika Karla Čunderleho. Je v ní nejen beletrie či unikátní knihy s tématy vojenské historie, ale zejména množství odborných publikací z oblasti obnovy památek a památkové péče.

Unikátní knihovna někdejšího šumperského památkáře Karla Čunderleho

Knihovna však disponuje i klasickým půjčovním fondem pro děti i dospělé. I když mezi hlavní klienty patří zejména malé děti a senioři, roste například počet zájemců o literaturu mezi muži středního věku. Zvláštní skupinou jsou dálkoví řidiči bažící zejména po mluveném slově.

Dětské oddělení knihovny slouží i pro školní akce

Kromě knihovnických sužeb však knihovna nezanedbává ani osvětu a kulturní akce. Koncerty, čtení, besedy s autory či divadlo, to vše zde má místo. Centrem setkávání se stala také zdejší kavárna, kterou provozuje Pomněnka, která se věnuje práci s handicapovanými lidmi, kteří zde i obsluhují.

Klubovna určená pro muzikoterapii

V Knihovně však najdeme i dva sály a několik kluboven sloužících místním spolkům. Je zde k dispozici internet a také unikátní dvoreček, který se stává centrem kulturního života pod širým nebem.

socha T. G. Masaryka sem byla přemístěna. Jejím autorem je Jiří Jílek

A bez zajímavosti není ani nádvoří před knihovnou, které zdobí socha T.G. Masaryka od Jiřího Jílka, lavička Václava Havla a strom Olgy Havlové. Je to příjemné místo k posezení při návštěvě Šumperka i v době, kdy je knihovna mimo provoz.

Před knihovnou najdeme i lavičku Václava Havla

Další podrobnosti ze života Masarykovy městské knihovny v Šumperku představuje další díl cyklu Přímo z místa.

autor: kbz
Spustit audio