Ocenění pro nejlepšího českého koně získal plemenný a zároveň i sportovní kůň Warnes z Písku

24. červen 2019

Svátek jezdeckého sportu v Olomouci si vychutnali zahraniční i tuzemští jezdci. V nejkvalitnějším závodě pětidenního programu Světového poháru se Češi prosadili mezi nejlepší. Za vítězným Italem Emanuelem Camillim skončil pátý Jakub Štěrba, sedmou příčku obsadil Rudolf Doležal. Oba vyzdvihli výkony svých koní. Štěrba dokonce tvrdil, že kdyby on jako jezdec nepokazil rozeskakování, mohlo to být ještě lepší.

Vzdychli zklamáním diváci poté, co nejlepší z Čechů Jakub Štěrba na koni Warnes udělal v závěrečném rozeskakování jedinou chybu. Navíc ji po soutěži připsal čistě na svůj vrub. „Byla to jezdecká chyba, bohužel. Dal jsem koni pokyn moc rychle a nepřipravil jsem ho na to," přiznává jezdec.

Jak už Jakub Štěrba zmínil, kůň Warness je plemenným hřebcem a zároveň také závodí. V Olomouci prokázal, že parkur zvládá skvěle. „Je to plemenný hřebec, jeho úkol je plemenit. Jeho sportovní kariéra je pro prezentaci a testaci plemeníka,“ říkal Jakub Štěrba. To, že koně jsou pro jezdce v parkůru partnery, potvrdil i druhý nejlepší Čech v Grand Prix, celkově sedmý Rudolf Doležal. Přestože jeho kůň Quatro Cento udělal jen minimální chybu, která nakonec stála oba postup do rozeskakování, tak ho pochválil.

„Těch pochval už bylo hodně. Zopakovat výkon tak těžké soutěži, kterou ještě neskákal, je velký úspěch,“ potvrdil respekt jezdců ke koním Rudolf Doležal.

autor: min
Spustit audio