Ochránci přírody nesouhlasí s obnovou poutního místa na Vřesové Studánce v Jeseníkách

2. březen 2016

Vrátit Jeseníkům část jejich duchovního a kulturního dědictví - takový je cíl Spolku pro obnovu poutního místa na Vřesové Studánce. Ochranáři přírody jsou ale proti.

Nová chata a kaple by podle nich měla fatální dopad na okolní přírodu. Obávají se především velkého o náporu turistů. Spolek pro obnovu poutního místa je ale naopak přesvědčený, že stavba na místo historicky patří.

Vřesová Studánka - léto 2011 - dobrovolníci uklízejí hromady odpadků, které tu zbyly po bývalé turistické chatě. Skládku objevili v nepřístupném terénu skoro 25 let poté, co se stavba zbourala.

„V podstatě se hrabeme v odpadu z kotelny. Je tady obrovské množství koksu, škváry a v tom jsou různé kuchyňské odpadky.“

A právě na tomto místě se má postavit chata nová. Takový je plán Spolku pro obnovu poutního místa na Vřesové Studánce. Proti němu teď bojují ochránci přírody.

„Stavba turistické chaty s kaplí podle nás způsobí faktický zánik místní přírody. Myslíme si, že případné obnovení poutního místa způsobí i velký nápor turistů,“ zdůrazňuje Jiří Beneš z Hnutí Duha Olomouc.

Vřesová studánka 2

Podle něj je lokalita mimořádně cenná: „Okolí Vřesové Studánky je jedno z posledních opravdu klidových míst v Jeseníkách. Poskytuje ideální podmínky pro život mnoha vzácných rostlin i živočichů. Aktuálně je v naší kampani zapojeno na osm neziskových organizací. Kromě nich se k nám připojuje i celá řada univerzitních vědců.“

I Spolek pro obnovu poutního místa získal pro svůj plán řadu příznivců. Pod petici na podporu stavby se podepsalo přes 6000 lidí.

„Jsme přesvědčeni o tom, že tam ty stavby patří. Víme, že ta historie sahá až do poloviny 17. století. Počátky kultu toho poutního místa jsou možná ještě starší,“ upřesňuje předseda spolku Pavel Holubář.

„Nevidíme tam zásadní důvod k tomu, aby se to, při určitých omezeních, nedalo realizovat,“ dodává.

Povolení ke stavbě poutního místa zatím Spolek od CHKO Jeseníky nezískal. A správní řízení se přerušilo.

Čtěte také

V projektové dokumentaci chybí podle Michala Servuse z Agentury pro ochranu přírody a krajiny celá řada informací, třeba o parkování nebo vymezení staveniště: „Není úplně vyjasněna přístupová cesta, čistírna odpadních vod, to znamená čištění vod a zároveň to, jestli má to místo dostatek pitné vody. Další věci jsou zatížení okolí tím vlastním provozem.“

Do konce června má Spolek projekt doplnit. Teprve pak se správní řízení znovu obnoví. S realizací stavby by ale stejně musel počkat do doby, než se vyjasní vlastnické vztahy. Pozemky jsou totiž předmětem restitučních nárok

Vřesová studánka v zimě
autor: aja
Spustit audio