Ochránci přírody se odvolali proti územnímu rozhodnutí na plánovanou stavbu silnice mezi Šternberkem a Olomoucí

24. červen 2022

Územním rozhodnutím pro plánovanou stavbu přeložky silnice mezi Šternberkem a olomouckou městskou částí Týneček se budou zabývat úředníci ministerstva dopravy. Důvodem je odvolání ochránců přírody. Podle nich v rozhodnutí chybí například migrační koridory pro živočichy nebo určení náhradní výsadby stromů.

S předsedou šumperské pobočky Českého svazu ochránců přírody Slavomírem Bušinou jsme u silnice, kde ředitelství silnic a dálnic plánuje stavbu přeložky. Právě na ni už získalo územní rozhodnutí, proti kterému se ochránci přírody odvolali.

„Nejde nám o to přímo blokovat stavbu, ale jde nám o to, aby to rozhodnutí bylo v souladu se zákony a s cíly ochrany přírody. Problémem jsou závazná stanoviska obecních úřadů, kdy obecní úřady povolily kácení dopředu s tím, že se splatní až právě tímto územním rozhodnutím. Do těch závazných stanovisek měly určit i náhradní výsadbu,“ popisuje Bušina, podle kterého v územním rozhodnutí chybí také návrh opatření k přirozenému navádění živočichů do propustků. „To jsme tam také nenašli, je to chyba,“ dodává Bušina.

Ochránci v odvolání uvádí i další připomínky. Zabývat se jím bude ministerstvo dopravy. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla se silničáři budou snažit případným požadavkům a námitkám vyjít vstříc.

„Předpokládáme, že odvolací orgán, tedy ministerstvo dopravy, nám dá něco za úkol. V roce 2023 bychom chtěli mít platné stavební povolení a se začátkem podle harmonogramu dvouleté výstavby chceme začít nejpozději v roce 2025,“ přiblížil Rýdl.

Stavba přeložky silnice mezi Týnečkem a Šternberkem má oddělit dálkovou a místní dopravu a zvýšit kapacitu a bezpečnost na vytížené silnici.

Spustit audio