Očkování a alkohol: 3 otázky a odpovědi

9. červen 2021 09:20

Pokud čekáte na očkování proti koronaviru, nebo už ho máte za sebou a rádi byste to oslavili sklenkou alkoholu, mohlo by Vás zajímat, jaký vliv to má na účinnost vakcíny nebo reakci na ni. Podrobnosti připravili redaktoři Zuzana Machálková a Jiří Jelínek.

V době epidemie koronaviru Češi pravidelně pijí nadměrné dávky alkoholu - vyplývá to z nedávného průzkumu Národního ústavu duševního zdraví, kterého se zúčastnilo 3 300 lidí. Přemíra alkoholu ale může být problém ve chvíli, kdy člověk dostane vakcínu proti covidu-19. 

Ovlivňuje alkohol účinnost vakcíny proti koronaviru?

Společnosti, které schválené vakcíny vyvíjejí, před alkoholem oficiálně nevarují. A například ani americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv nic takového nezmiňuje. Obecně ale platí, že se alkohol nedoporučuje při jakémkoliv očkování, oslabuje totiž imunitu.

Jak alkohol oslabuje imunitní systém?

Větší množství alkoholu brání imunitním buňkám, aby se mohly přemístit do místa infekce a tam zničit bakterie a nakažené buňky. Pro škodliviny je pak mnohem jednodušší napadnout ty zdravé buňky. Pokud někdo pije nadměrné množství alkoholu, může si tím podle dosavadních poznatků vyvolat intenzívnější nežádoucí projevy po očkování. U vakcinace proti koronaviru to může být horečka, únava, malátnost, nebo bolesti těla. Studie, které na toto téma byly doposud vypracovány, ukazují, že nadměrné pití alkoholu zvyšuje náchylnost k bakteriálním a virovým onemocněním.

Jak dlouho se alkoholu vyhýbat?

Například u vakcín AstraZeneca, Pfizer, nebo Moderna žádná varování před alkoholem nejsou. U ruského a v Evropské unii dosud neschváleného Sputniku V člen vývojového týmu Alexander Ginzburg z Gamalejova institutu uvedl, že by lidé po očkování neměli pít alkohol tři dny. Britská expertka na veřejné zdraví, profesorka z University of Bedfordshire Fiona Simová apeluje na to, aby se lidé alkoholu vyhnuli dva dny před očkováním a pak ideálně dva týdny po něm.

autoři: Zuzana Machálková , Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.