Očkování proti covid-19 v Olomouckém kraji: Senioři nad 80 let se mohou registrovat od pátku

14. leden 2021

Po personálu nemocnic a klientech a zaměstnancích domovů seniorů se dočká protikovidového očkování i veřejnost, konkrétně lidé nad 80 let. V Olomouckém kraji by první z nich měli vakcínu dostat už v sobotu.

V Olomouckém kraji se proti nemoci covid-19 očkují zdravotníci nemocnic a lidé v domovech seniorů. Už o víkendu by se mělo dostat na další zájemce starší 80 let. „Fakultní nemocnice už pro první dva dny zpřístupní několik desítek míst pro možnost očkování osob 80+ a další nemocnice uvolní tato místa v průběhu příštího týdne,“ upřesňuje krajská koordinátorka očkování Jarmila Kohoutová.

Zájemci se ale musí nejprve zaregistrovat v centrálním systému, který má být spuštěný v pátek 15. ledna. Až po registraci si zarezervují konkrétní místo a čas v jedné z nemocnic v kraji. „Jak začnou přicházet další dávky vakcín, tak se rezervační systém bude postupně otevírat pro další obyvatele. Zdravá veřejnost bude až v té další fázi,“ vysvětluje další postup Jarmila Kohoutová.

Hejtmanství zároveň do budoucna připravuje další očkovací centra mimo nemocnice. Například v Olomouci by mohlo vzniknout na výstavišti Flora. „V této chvíli se připravujeme na vznik očkovacích center ve všech obcích s rozšířenou působností. V případě Olomouckého kraje je to 13 míst. Neříkám, že to všude otevřeme. V tuto chvíli zjišťujeme možnosti. Oslovili jsme starosty a starostky,“ říká hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek zvolený a koalici Pirátů a STAN. „V rámci našich stávajících stránek krajpomaha.cz se chystáme otevřít speciální stránku, která se bude týkat informací k očkování. Předpokládám, že v průběhu příštího týdne budeme schopni ji nabídnout veřejnosti,“ pokračuje hejtman.

V Olomouckém kraji se dosud naočkovalo zatím přes 3500 lidí. Podle hejtmana proces očkování záleží na dodávce vakcín. Například jen Fakultní nemocnice Olomouc by mohla očkovat až tisíc lidí denně. Pro celý kraj přitom přichází týdně zhruba 4600 dávek vakcín.

autor: bas
Spustit audio