Od čtvrtka platí nové vládní nařízení ohledně ochrany nosu a úst

24. únor 2021

V obchodech, u lékaře, ve veřejné dopravě, ale taky na zastávkách bude od čtvrtka povolený pohyb jen s respirátorem alespoň třídy FFP2. Nahradit ho je možné dvěma chirurgickými rouškami. Důvodem nového vládního nařízení je zhoršující se epidemická situace a šíření nakažlivější britské mutace koronaviru.

Cestující v olomoucké městské hromadné dopravě mohou slyšet upozornění, které je upozorní na povinnost chránit si dýchací cesty. Od čtvrtka ale musí myslet na to, že si nestačí dýchací cesty zakrýt jen bavlněnou rouškou. Povinné jsou respirátory třídy FFP2 nebo KN95, případně nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky. Platí to pro všechna místa s vyšší koncentrací lidí, jako je například právě hromadná doprava. „Samozřejmě řidič může upozornit buď přímo, nebo hlášením, že je potřeba mít ochranu úst,“ říká mluvčí dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Respirátory lidé musí mít i v obchodech, prodejci počítají s tím, že na povinnost dohlédne ostraha a další personál. „Nemáme výkonou moc po někom něco takového vynucovat. Takže pokud se stane, že zákazník odmítne nosit roušku nebo respirátor, voláme policii, ale to se stává skutečně v jednotkách případů,“ uvedla mluvčí řetězce Globus Lutfia Volfová.

Povinnost nošení respirátorů platí také v nemocnicích. Vládní nařízení zvýšilo poptávku po této ochraně dýchacích cest. V některých lékárnách byly respirátory zcela vyprodané, postupně teď doplňují zásoby. „V současné době se zájem výrazně zvedl, konkrétně od pátku. Pacienti většinou požadují respirátory třídy FFP2,“ potvrzuje i vedoucí jedné z lékáren v centru Olomouce Michaela Dobrá.

Do lékárny pro další respirátory vyrazila i osmdesátiletá Jarmila. „Dnes se zeptám v lékárně, a když nebude, tak už jsem domluvena se synem, že mi ten respirátor obstará. Myslím, že kdyby to všichni dodržovali, tak se to tak rychle nešíří,“ říká seniorka.

Důvodem pro povinné nošení roušek je zhoršující se epidemie covid-19 a šíření britské mutace koronaviru.

autor: bas
Spustit audio