Od čtvrtka si musíme kvůli zhoršené epidemické situaci nasazovat roušky až na několik výjimek ve všech budovách

11. září 2020

Lidé v Česku si po více než dvouměsíční přestávce znovu zvykají nosit roušky uvnitř všech budov. Povinnost od čtvrtka zavedlo ministerstvo zdravotnictví kvůli narůstajícímu počtu nových případů onemocnění covid-19. Výjimky platí třeba pro hosty konzumující v restauracích nebo pro děti a učitele v mateřinkách. V ostatních školách žáci musí nosit roušky ve společných prostorách.

V olomoucké základní škole Hálkova před malou chvílí začala velká přestávka. Nakukuji do jedné ze tříd, uvnitř jsou děti bez roušek, většina je má ale nachystané na lavici nebo už rovnou v ruce a ještě než vyjdou na chodbu, tak si je poctivě nasazují. Velkou radost ale z toho nemají. „Mě to všechno otravuje, ale musíme to prostě vydržet,“ říká například druhák Mikuláš. 

Podle ředitelky Anny Zlámalové sice nemělo vedení školy moc času rodiče na novou povinnost upozornit. Návrat roušek tu ale přesto zvládli bez problémů. „Učitel, který odchází po hodině, vždycky dětem připomene, že si mají roušku vzít. My jsme pobyt ve společných prostorách omezili už od prvního září. Doporučujeme dětem, aby zůstávaly ve třídě, aby se hodně větralo,“

Nově si lidé musí zakrývat nos a ústa třeba i ve všech obchodech. Opatření nezaskočilo při ranním nákupu v supermarketu nedaleko olomouckého hlavního nádraží ani paní Jarmilu. „Volali mi to dvě dcery, abych na to nezapomněla. Budeme si na to muset zase zvyknout,“ říká paní Jarmila.

V některých případech ale můžou lidé roušky v budovách odložit. Týká se to i posiloven a dalších vnitřních sportovišť. „Používání roušek platí pouze při vstupu do centra, ale na lekcích, při cvičení ani při sportování cvičící ani trenéři roušky mít nemusí,“ vysvětluje provozovatelka jednoho z olomouckých sportovních center Lenka Fasnerová. Přesto ale už teď pozoruje, že její klienti začínají být opatrnější. „I když máme sály, které jsou klimatizované, větratelné a jsou dostatečně velké, tak předpokládáme, ž zájem bude na podzim menší,“ dodává Fasnerová.

Finančních ztrát kvůli přísnějším pravidlům pro nošení roušek se obávají i provozovatelé kulturních center nebo organizátoři společenských akcí.

Spustit audio