Od ledna bude možné cestovat v Olomouci tramvají nebo autobusem s elektronickou jízdenkou

16. prosinec 2017

Dopravní podnik města Olomouce zavádí od 2. ledna elektronické časové jízdenky na MHD. Bezkontaktní platební karta nahradí měsíční, čtvrtletní nebo roční lístek. Jízdenky bude možné kupovat přímo na e-shopu dopravního podniku.

„Je to velmi jednoduché. Na našem e-shopu se cestující zaregistrují, stačí zadat e-mail a heslo,“ ukazuje novinku olomouckého dopravního podniku jeho mluvčí Martina Krčová. Za pár minut máme hotovo. Tím to ale nekončí: „Kdo se registruje poprvé, musí přijít na přepážku dopravního podniku, kde pracovnice za přepážkou potvrdí, že fotografie a údaje o daném cestujícím souhlasí. Potom už můžete standardně nakupovat přes náš e-shop časové jízdenky.“

Pokladní Kateřina Ďurušková, která pracuje u jedné z přepážek, potvrzuje, že na on-line tramvajenky se lidé občas ptají. „Většina lidí to podle mě ještě netuší, ale už jsme měli pár telefonických dotazů, jestli lze zakoupit jízdenku i přes internet. Do širšího povědomí se to dostane až během příštího roku,“ myslí si Ďurušková.

Pořídit si jízdenku on-line chce třeba mladá Olomoučanka Martina, jak potvrzuje při placení měsíčního kuponu, zatím ještě klasickou formou: „Jestli to takhle půjde, tak to určitě využiju.“

I s elektronickou jízdenkou na bezkontaktní platební kartě ale samozřejmě může cestující kontrolovat revizor. Co pak? „Pouze přiložíte vaši platební kartu ke čtečce, kterou vám ukáže revizor a mu se tam načte fotografie, údaje a samozřejmě platnost jízdenky,“ vysvětluje Martina Krčová.

Podle ní bude o on-line tramvajenky velký zájem, především mezi mladší generací. Podobné elektronické jízdenky už fungují například v Brně či Ostravě.

autor: bam
Spustit audio