Od mládeže k dospělým. Sezona bude extrémně náročná, myslí si nový kouč B-týmu Sigmy Tomáš Janotka

19. červenec 2023 15:50

Rezerva fotbalistů olomoucké Sigmy vstoupí do nové sezony pod vedení trenéra Tomáše Janotky. Ten hrál sice léta první ligu, jako kouč ale působil dosud u mládeže. Po začátku v brněnských Židenicích se fotbalu věnuje už dvě desítky let v Olomouci. Od mládeže tak přechází do profesionálního fotbalu.

„Velký fotbal už nehraju, velký hraju už jenom za staré pány. Tam mi to sedí. A jinak hraju malou kopanou – superligu a olomoucký malý fotbal. A to mě baví. Je to pro mě takový ventil z těch pracovních záležitostí. Tato sezona za Mighty Ducks byla skvělá,“ říká Tomáš Janotka, který sezónu olomouckého týmu v nejvyšší soutěži v „malém fotbale“ považuje i přes vyřazení v semifinále s Mostem za úspěšnou.

Čtěte také

Největším trenérským úspěchem Tomáše Janotky je zatím účast devatenáctky Sigmy v evropské mládežnické Lize mistrů. „Byl to takový vrchol té mládeže a odměna pro ty kluky za to, že se umístili na prvním místě v rámci ročníku 99. Potom to hrál ten následující ročník 2000 a mladší s tím, že tam mohli být tři ‚zestaršení‘ hráči v sestavě. Ať už pro trenéra nebo pro hráče je to prostě svátek a nadstandard,“ líčí vzpomínky.

Jednačtyřicetiletý trenér působí sice vyrovnaným dojmem, zvýšit hlas ale umí. „Můžete přijít na trénink, tam to poznáte. Jo, křičím, jsem náročný a mám to na tom postavené. Snažím se z hráčů vymačkat co nejvíc. Jako z citronu,“ popisuje s úsměvem Janotka.

Snažím se z hráčů vymačkat co nejvíc. Jako z citronu.
Tomáš Janotka, trenér Sigmy B

Hlavně je podle Tomáše Janotky důležité odvést to, na co hráči mají a podat maximální výkon. V nadcházejícím ročníku druhé ligy to bude podle něj určitě nutné. „Myslím si, že letošek bude extrémně těžký, protože vnímám, jak většina druholigových týmů přenáší zkušenost z předešlé sezony do tohoto přestupového okna, jak posilují a nechtějí zažít nepříjemnou sezonu,“ uvádí.

Pro olomoucký tým tak bude podle Tomáše Janotky složité zopakovat výkony z minulého ročníku druhé ligy, kdy rezervní tým Sigmy skončil na osmém místě tabulky.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio