Od pondělí platí v Olomouckém kraji nové jízdní řády. V Hlubočkách autobusy nově zajíždí až na sídliště

13. červen 2022

V Olomouckém kraji od pondělí platí nové jízdní řády vlaků a autobusů. Změny pocítí obyvatelé hned několika obcí. Třeba v Hlubočkách na Olomoucku začnou autobusy zajíždět i na místní sídliště. Doteď museli jeho obyvatelé chodit na nejbližší zastávku asi kilometr.

„Nás se to týká, proto teď šlapeme nahoru,“ říkají sousedky Eva a Mila. S taškami v rukou je teď čeká chůze do kopce na hlubočské sídliště, kde obě bydlí. To, že se nově budou moct svézt skoro až k domu autobusem tak vítají. „Jezdím do Olomouce i k lékařům. A potom člověk, když už tam je, tak si chce něco nakoupit. A pak s tím jít domů, to je hrozné. Možná nám to bude vhod,“ uvádí jedna ze sousedek.

Jak říká nezávislá starostka Eva Hasníková, obec o změnu usilovala už dlouho. Až teď se ale povedlo upravit příjezdovou silnici tak, aby se na ni autobusy bezpečně vešly. „Nahoru autobus vyjede a ve směru dolů bude na dvou místech zastavovat. Bude tam zajíždět pět spojů, ovšem jenom v pracovní dny,“ uvádí Hasníková.

Omezení na lince z Prostějova do Prostějoviček

Jinde kraj naopak spoje kvůli malému zájmu cestujících omezí. „Na lince z Prostějova do Prostějoviček dojde k omezení přímého spojení. Alternativou bude spojení s přestupem. Na Uničovsku dochází k omezení některých spojů nebo ke zrušení zase výměnou za posílení jiných spojů, jiných relacích,“ upřesňuje krajský konstruktér jízdních řádů Martin Konečný.

Podle šéfky Krajského koordinátora dopravy Kateřiny Suchánkové jsou ale jinak aktuální změny jízdních řádů spíše kosmetické. „Žádné úplně velké a zásadní změny cestující očekávat nemusí. Nicméně vždycky je potřeba podívat se, jestli ten jejich spoj, na který jsou zvyklí, jede a je v té časové poloze, ve které se přepravují. Dochází buď k uspíšení některých spojů, nebo naopak opožďování spojů, a to z toho důvodu, abychom zajistili pro cestující lepší návaznosti při přestupech,“ zmiňuje Suchánková.

„Žádné úplně velké a zásadní změny cestující očekávat nemusí.“
Šéfka Krajského koordinátora dopravy Kateřiny Suchánkové

Změny jízdních řádů se týkají i vlakové dopravy. O letních prázdninách například dopravci posílí spoje mezi Hanušovicemi a Pardubickým krajem.

autor: tas
Spustit audio