Od pondělí se musejí testovat na covid všichni zaměstnanci. V čem může být problém?

17. leden 2022

Zaměstnavatelé z Česka od pondělí musí testovat na koronavirus všechny své zaměstnance. Tedy i ty, kteří jsou proti covidu očkovaní nebo nemoc prodělali. Antigenní testování pracovníky čeká dvakrát týdně.

„Když vybírám testy, mám tuto evidenci, kde si odškrtávám, kdo je a není v práci, kdo odevzdal test, kdo neodevzdal test. A tak pořád dokola,“ uvádí ekonomka olomoucké strojírenské firmy Frenos Jaroslava Sehnalíková, která kontroluje ve skříňce ve své kanceláři zásoby antigenních samotestů pro zaměstnance.

Kromě své běžné agendy má teď na starosti právě i tu testovací. „Máme zpřísněný provoz, takže některé musím odchytit ráno, některé odpoledne, něco mají na noční, takže to tady zase musím nechat. Ale dá se to skloubit,“ dodává Sehnalíková.

Nová povinnost plošného testování dvakrát týdně pro firmu neznamená v podstatě žádnou změnu. Ve stejném režimu tu totiž fungují už od podzimu.

„Všichni zaměstnanci dostávají jeden z testů v pátek na konci pracovní doby, aby se mohli otestovat v neděli večer předtím, než půjdou do zaměstnání. Druhé testování probíhá v polovině týdne,“ popisuje jednatel firmy jednatel Petr Vaculík.

Problém mohou představovat falešné pozitivní testy

Odlišná situace je například v olomouckém kině Metropol. Podle jeho programové vedoucí Denisy Wasiewiczové jsou všichni zaměstnanci očkovaní a testování tady proto řešili naposledy loni v červnu. Na staronovou povinnost jsou tu ale plně připravení. „Máme nakoupené testy a budeme testovat tak, jak bude potřeba,“ ujišťuje Wasiewiczová.

Firmy jsou na testování plně připravené i podle šéfa Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslava Švamberka. Problém ale vidí jinde. „Ve chvíli, kdy máte pozitivní antigenní test, tak se nejde na PCR test, ale automaticky do karantény. A protože celá řada testů bude falešných, může nám to svázat velké množství pracovní síly, která by jinak byla v pracovním procesu,“ tíží Švamberka.

Pracovníky, kteří testování odmítnou, musí zaměstnavatel nahlásit hygieně.

Spustit audio