Od Pradědu na Hanou: Památník koncentračního tábora u Dětřichova

2. květen 2012

Některá místa ukrytá v krásné krajině bohužel připomínají, že lidské pokolení občas zachvátilo barbarství, které vrhá stín na celý živočišný druh označující se neskromně Homo Sapiens.

Léta válečná jsou pro toto barbarství odpradávna živnou půdou, ale ta poslední válka dovedla některé řádění až k hrůzné dokonalosti. Jeho následky totiž dala pocítit i dětem a jejich matkám. Na místo, které ve své nenápadnosti tyto hrůzy připomíná, nás zavede Mirek Kobza ve čtvrteční rozhlasové pohlednici.

Přišel na něj vlastně náhodou. Projížděl na kole malou vesnicí jménem Dětřichov, rozkládající se pod kopci Mírovské vrchoviny asi osm kilometrů severovýchodně od Moravské Třebové. Poprvé byla obec zmíněna v písemných pramenech k roku 1321, kdy náležela k moravskotřebovskému panství. Kdysi v ní stávala tvrz střežící zemskou stezku, dnes zde najdeme kapli zasvěcenou Sv. Anně a několik kamenných křížů prozrazujících, že nedaleko se těžil pískovec pro sochaře i kameníky.

Když projedete celou obcí a dostanete se náhorní plošinu nad ní směrem k Borušovu,uvidíte šipku směřující k památníku někdejšího pracovního tábora z dob II. světové války. Podle něj se zde v letech 1942 – 1945 rozkládal koncentrační tábor pro ženy z Ukrajiny, Polska, Běloruska a zahynulo zde několik set lidí.

autor: kbz
Spustit audio