Od Pradědu na Hanou: Sudkovská přádelna lnu

Dne 11. května 1863 nastala pro obec převratná změna. Šumperský obchodník s přízí Ignáz Seidl zde koupil v dražbě za 23 600 zlatých budovu mlýna pod Sudkovem jako součást pozůstalosti po Johannu Pulkertovi, který se podle dobových zpráv v roce 1862 ve věku 53 let v pomatenosti oběsil na lípě a okamžitě započal s výstavbou mechanické přádelny.

Ta se brzy stala jedním z největších podniků v kraji. Byla na svou dobu moderně vybavena. Nejprve ji poháněla voda z náhonu z řeky Desné, později byl instalován parní stroj a následně převzala pohon elektřina. Po Ignázi Seidlovi přebral kontrolu nad firmou jeho syn Ignáz mladší a poté byla firma přeměněna na obchodní společnost. Kapitálově se na ní podílela celá řada průmyslníků. Pracovalo zde 600 osob a po rozšíření továrny, před první světovou válkou, dokonce 1200 dělníků.

Po II. světové válce byla přádelna vzata do národní správy a později začleněna do koncernu Moravolen Šumperk, kde zůstala až do roku 1994. Dnes se zde už bohužel textilní výroba neprovozuje, areál dále slouží jako zázemí několika firmám.

Sudkovskou přádelnu lnu vám Mirek Kobza představí ve čtvrtek 9. února.

autor: kbz
Spustit audio