Od Pradědu na Hanou: Vidnavské střední a vysoké školství

Město Vidnava dnes svou polohou na státní hranici s Polskem stojí bohužel trošku stranou zájmů institucí státu i lidí, kteří se do tohoto kraje vydávají za turistikou a odpočinkem. Škoda, Vidnava je rozhodně krásné město a má za sebou docela zajímavou historii – třeba tu školskou.

Vidnava bývala skutečně centrem vzdělávání a to nejen v oblasti škol základních, ale i na úrovni středního a vysokého školství.

Nějstarší školní pokusy ve Vidnavě souvisí s přítomností Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Počátky kláštera spadají do roku 1868, kdy je sem pozval tehdejší vidnavský farář P. Wache na pomoc chudým obyvatelům města. Už ve stejném roce, na svátek svého patrona Karla Boromejského, dokázaly sestry ve Vidnavě otevřít dívčí školu, která brzy měla 90 žákyň. Postupně byla vybudována nejen škola obecná, ale i měšťanská a od roku 1914 měla škola k dispozici i penzionát.

Za první republiky škola dále prosperovala a v roce 1929 se z ní stala Odborná škola pro ženská povolání. Německá okupace však znamenala konec pro školu i penzionát. V roce 1940 byla skončena výuka a po válce už nebyla obnovena.

Více o vidnavském školství vám Mirek Kobza řekne v pátek 10. února.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.