Od příštího roku nemusí mít řidiči na dvoukilometrovém úseku dálnice u Hněvotína dálniční známku

14. září 2017

Řidiče v Olomouci od příštího roku čeká změna. Na dálnici kolem Hněvotína nemusí mít dálniční známku. Na dvoukilometrovém úseku spojujícím město s obchvatem dosud museli platit. Jízda po samotném obchvatu je přitom od letoška zdarma. Na nelogické řešení upozorňovala ministerstvo dopravy i olomoucká radnice.

„Usilovali jsme o to, protože zpoplatnění toho dvoukilometrového úseku u Hněvotína, nedávalo smysl. Město to považovalo za nelogické a upozorňovali nás na to i řidiči,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Město proto informaci o rozšíření bezplatné zóny kolem Olomouce uvítalo, přestože jde o pouhé dva kilometry. „Ministerstvo dopravy, které jsme oslovili i dopisem, naplnilo náš požadavek vyjmout ze seznamu zpoplatněných tras úsek mezi 38. a 39. kilometrem,“ dodala Štědrá.

Změna umožní řidičům zadarmo najet na bezplatný obchvat města i ze směru od dálnice D46. Rozhodnutí vítají především ti řidiči, kteří se potřebují dostat z jedné strany města na druhou bez placení a zároveň se vyhnout provozu v centru.

Jiní ale dálniční známku stejně pořídí. „Bydlíme kousek za Olomoucí, ale stejně jezdím každý týden k rodičům, takže dálniční známku musím mít,“ uvedla paní Kateřina.

autor: tas
Spustit audio