Od příštího týdne budeme preventivně testovat zdravotníky, říká ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík

31. březen 2020

K výraznému omezení provozu musela kvůli koronavirové hrozbě přistoupit Fakultní nemocnice Olomouc. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji v těchto dnech rozjíždí velkokapacitní testování. Od příštího týdne chce díky němu začít preventivně testovat lékaře a zdravotnický personál, alespoň z těch nejexponovanějších oddělení.

O tom, jak funguje fakultní nemocnice v nouzovém režimu, mluvil v rozhovoru pro Český rozhlas Olomouc ředitel zařízení Roman Havlík. „Snažíme se pracovat s chladnou hlavou a dělat taková opatření, abychom co nejvíc uchránili naše zdravé pacienty i personál. Zároveň musíme fungovat a poskytovat neodkladnou péči,“ uvedl Havlík k aktuální situaci.

Podle něj zatím funguje spolupráce s řediteli ostatních nemocnic. „Koordinujeme péči napříč krajem a myslím si, že zatím to zdravotnictví v Olomouckém kraji včetně fakultní nemocnice zvládá velmi dobře,“ řekl Roman Havlík. Ve spolupráci s ostatními zatím funguje také distribuce pacientů s nemocí covid-19. „V současné době je otevřeno pro neintenzivní péči infekční oddělení v Prostějově, část lůžek je také ve Vojenské nemocnici Olomouc.

Pro pacienty s covid-19, kteří potřebují intenzivní péči, je vyhrazena JIP v Prostějově a od zítřka (středa 1. dubna) ji posílí také JIP v Přerově,“ vysvětlil ředitel Havlík. Přímo do fakultní nemocnice se podle něj zatím pacienti s koronavirem nepřevážejí. „Naše nemocnice řeší pacienty, kteří jsou pozitivní a potřebují léčbu ve fakultní nemocnici. Až nebude stačit kapacita okresních nemocnic pro nekomplikované případy, otevřeme další kapacity u nás,“ doplnil.

Přes fakultní nemocnici také proudí většina odebraných vzorků z Olomouckého kraje. K nemocniční laboratoři se ve středu 25. března přidalo i velkokapacitní testování, které provádí Ústav molekulární a translační medicíny. „Je moc dobře, že se toto velkokapacitní testování podařilo rozběhnout, protože naše standardní laboratoř je schopná v maximálním režimu udělat 150 až 200 vzorků denně. Přitom potřeby jsou dneska už podstatně vyšší,“ řekl Roman Havlík.

Na plnou kapacitu, tedy okolo 1000 testů za den, by se mohli v ústavu podle Havlíka dostat do konce tohoto týdne. „Postupně se rozjíždíme. Podařilo se sehnat odběrový i vyšetřovací materiál. Aby se testy zvládali, posílili jsme i personál,“ uvedl ředitel fakultní nemocnice. Díky tomu budou schopni preventivně testovat také personál. „Zatím ho testujeme v případech, kdy je pozitivní pacient a nevěděli jsme o tom. Pak se musí testovat všechny kontakty. Od příštího týdne ale plánujeme testovat zdravotníky na exponovaných provozech,“ potvrdil Havlík.

Už nyní v Olomouci provádějí testy na koronavirus u pacientů čekajících na vážné operace. „Rozhodli jsme se testovat pacienty, kteří jdou na velký operační výkon, po kterém míří na jednotku intenzivní péče. Testujeme také dětské pacienty. Vzhledem k tomu, v jakém fungujeme režimu, tak do kategorie velkých výkonů jich nyní spadá většina,“ dodal Roman Havlík.

autoři: voj , Martin Dostál
Spustit audio