Odborníci i zahraniční novináři budou v Olomouci debatovat o dezinformacích

7. březen 2017

Dezinformace, hoaxy, propaganda. Na fenomén falešných zpráv, který hýbe současnou veřejnou debatou, se zaměří i letošní ročník festivalu. A to hned první den. Jak dezinformace poznat a zda se jim lze bránit – nejen to rozebere panelová diskuze, na kterou dorazí zahraniční novináři i mediální experti.

Mohou být směšné, ale často i velmi nebezpečné. Každopádně se musíme smířit s tím, že na internetu ani na sociálních sítích se jim nevyhneme. Dezinformace sice nejsou v mediálním světě něčím novým, ale rychlost internetu umožnila jejich jednoduché a efektivní šíření k obrovskému množství příjemců.

Jak se ale vlastně dezinformace a falešné zprávy dají rozeznat od těch pravých, seriózních? Jaká je proti nim obrana? A je vůbec ona obrana potřeba? Právě na tyto otázky budou odpovídat hosté panelové diskuze s názvem Falešné zprávy - dezinformace, lži a propaganda.

Do Olomouce zavítá například vedoucí katedry komunikací a masových médií na University of New York v Praze Todd Nesbitt nebo Gunter Neumann – šéf online oddělení německého veřejnoprávního rádia MDR. Celou diskuzí bude provázet zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek.

Za české odborníky na konferenci promluví vedoucí katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Univerzity Palackého v Olomouci Petr Orság. „Na diskuzi jsem velmi zvědav, protože účastníci jsou převážně zahraniční. Budou to hlavně lidé z anglosaské jazykové oblasti a také redaktor z německého rozhlasu. Nasvěcovat problém dezinformací z různých stran lidmi s rozlišným kulturním backgroundem a s jinými zkušenostmi s působením médií – to může být rozhodně obohacující,“ říká.

Dezinformace tu jsou už od dob knihtisku

Podle Orsága se dezinformace ve veřejném prostoru šířily už od dob knihtisku, ale s nástupem internetu se dostávají mezi široké publikum, které je nedokáže rozeznat. Hlavním problémem je podle něj nízká mediální gramotnost.

„Ukazuje se, že velké procento lidí s tou rychlostí toku informací a s informačním zahlcením neumí pracovat. A překvapivě se to netýká jen České republiky nebo střední Evropy, kde čtyřicet let komunismu zanechalo v tomto smyslu hlubokou negativní stopu, ale potýkají se s tím i na Západě,“ potvrzuje Orság a dodává, že právě proto by se na konferenci neměli bát dorazit, kromě posluchačů univerzity, také lidé mimo akademickou sféru.

Přijďte 20. března ve 14 hodin do učebny Václava Havla katedry politologie na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Nezbytností je pouze znalost anglického jazyka, ve kterém bude debata probíhat.

Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři