Odborníci z Univerzity Palackého připravili návrh nových testů pro autoškoly. Co by měly odhalit?

22. únor 2024 16:10

Novinkou testování v autoškolách by měly být videoklipy zaměřené na předvídání rizik. Jejich zvládnutí předpoví i míru rizikového chování řidiče v dopravním provozu. Návrh nových videí, které by měly být do dvou let součástí závěrečných zkoušek v autoškolách, v těchto dnech testují na dobrovolnících psychologové z Univerzity Palackého v Olomouci.

Návrh nových testů pro ministerstvo dopravy připravuje ve spolupráci s psychology z Univerzity Palackého v Olomouci Asociace autoškol České republiky.

Systém zkoušek budoucích řidičů se dlouhá léta zásadně neměnil. Teď se nové otázky zaměřují na znalosti a dovednosti začínajících řidičů, které jsou klíčové pro bezpečné řízení. „Hlavním cílem je naučit budoucí řidiče přemýšlet o riziku, které v provozu nastává. Nechceme, aby se na závěrečné zkoušky naučili jen nazpaměť otázky. Netestujeme jen vědomosti, ale to, jak komplexně vnímají celou dopravní situaci,“ popisuje lektorka Beáta Suriaková.

Hlavním cílem je naučit budoucí řidiče přemýšlet o riziku, které v provozu nastává.
Beáta Suriaková, lektorka

Mít řidičský průkaz je v současnosti normou, podle Suriakové ale nemusí být pro každého. „Na řidičský průkaz se dívá tak, že je to základní právo, že ho může mít každý. Našim cílem je, aby do provozu vstupovali ti, kteří jsou na to dobře připravení. Dopravních nehod je totiž pořád hodně,“ dodává lektorka.

Olomoučtí psychologové vypisují další termíny pro testování videí pro dobrovolníky. Aktivní řidiče s průkazem minimálně tři roky, kteří jsou za volantem alespoň jednou za týden.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio