Odborníci z Univerzity Palackého vyzývají k podpoře svrchovanosti Ukrajiny

10. duben 2014

S výzvou k podpoře svrchovanosti Ukrajiny a zachování její územní celistvosti se k celosvětové akademické obci obrací mezinárodní vědecké konsorcium vedené odborníky olomoucké právnické fakulty. Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem podle nich přerostl v celosvětovou bezpečnostní krizi.

Akademičtí právníci z České republiky, Německa, Slovenska a Ukrajiny zveřejnili na internetových stránkách prohlášení Akademici pro Ukrajinu. Mír, ne válku. Připojit se k němu mohou akademici i studenti.

Z hlediska mezinárodního práva byly podle právníků ze strany Ruska v tomto konfliktu porušeny téměř všechny jeho zásady, například zásady nepoužívání síly, mírového urovnání sporů, nevměšování a dodržování závazků.

Lokální konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem tak přerostl v celosvětovou bezpečnostní krizi. S napětím dění alespoň na dálku sledují i krajané v Olomouci.

„Mám spoustu kamarádů, kteří jsou povstalci. Volám jim, a to i přes Skype. V současné době tam nemůžu odjet, ať už kvůli práci nebo rodině,“ říká Ruslan, který pochází z Ukrajiny.

Iniciativu uvítalo a podpořilo vedení právnické fakulty. Krymská krize a porušování mezinárodního práva, které je s ní spojeno, je předmětem zájmu členů akademické obce Univerzity Palackého již několik týdnů.

Univerzita Palackého nabídne od zimního semestru také speciální studijní programy pro ukrajinské studenty.

autoři: bam , mch
Spustit audio