Oddíl Olga vyvolával kontroverzní reakce a chyběla kniha, která by jej ukazovala v reálném světle, říká Karel Zámečníček

Karla Zámečníčka od mládí bavila četba literatury faktu a jeho vědomě směrovaná životní cesta ho přivedla až k autorství historické dokumentární publikace.

Původní profesí byl projektant. Změna režimu po roce 1989 mu umožnila prodávat hudební nosiče a pak nastoupit do nakladatelství. Dnes je vedoucím knihkupectví. Fotografuje, podílí se na edičních plánech, rediguje texty pro regionální a historické publikace. Jeho autorskou novinkou je Deník partyzána.

Kniha zpracovává deník Aloise Vymazala, který za okupace odmítl odejít na nucenou práci do Německa. Skrýval se a v závěru války se připojil k partyzánskému oddílu působícímu v Chřibech.

Setkáváme se tu s autentickým vyprávěním vlastenecky založeného mladého muže, který poznává tvrdý válečný život mezi partyzány. Pro srovnání čtenáře seznamuje s pohledem na zmiňované situace z dříve publikované literatury.  Dočteme se tu i s osudy hlavního hrdiny po válce.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio