Odečítání bodů, poznání vlastních reakcí. Na polygonu stojí pomyslné fronty

2. březen 2019 06:00

Poznat vlastní auto, zbystřit svoje reakce nebo třeba smazat některé trestné body. To jsou nejčastější důvody, proč se lidé hlásí do kurzů bezpečné jízdy.

Vše se odehrává na jihlavském polygonu. Každého naučí ovládat vůz ve smyku nebo při aquaplaningu, případně správně brzdit.

Neskákat na brzdu

„Nepřidávat, ale jenom uberete plyn, protože podvědomě, když se leknu, tak stáhnu nohu od plynu, nesmím skočit do brzdy, když to stihnu, sešlápnu jenom spojku,“

S instruktorem jihlavské autoškoly Miloslavem Cinkem se právě chystáme vjet na smykovou desku, která řidiče procvičuje ve zvládnutí krizových situací.

Přetáčivý smyk

„Vyzkoušeli jsme dostat přetáčivý smyk a snažili se ho zvládnout. Pak máme možnost vyzkoušet kluznou zatáčku, kde si najedete rychlostí, aby se auto dostalo do smyku a snažíte se ho dostat zpátky. No a pak máme ještě k dispozici nahoře aquaplaningovou vanu a ještě velkou plochu, kde si vlastně vyzkoušíte různé druhy brzdění, úhybný manévr.“

Smyk není vůbec jednoduché zvládnout. I tady jenom při tréninku je auto prakticky neovladatelné. „Určitě je ale lepší nabrat zkušenosti na smykové desce, než být pak překvapen za jízdy na silnici,“ dodal instruktor.

Velký zájem

Úměrně k široké nabídce kurzů má jihlavský polygon i zástup zájemců. A většina z nich se na kurzy hlásí z podobných důvodů. „Jsou lidé, kteří to potřebují, aby nepřišli o řidičské oprávnění, mají vysoký počet bodů. A pak jsou ti, kteří si to chtějí vyzkoušet, ať už dostanou nový vozidlo, nebo si chtějí vyzkoušet sami svoje reakce.“

Odečítání bodů

„Pokud má řidič nějaké trestné body, tak má možnost přihlásit se na kurz bezpečné jízdy a může si odečíst tři body. Podmínkou je, že řidič nesmí mít víc než 10 trestných bodů, může maximálně jednou za kalendářní rok a třetí podmínkou je, že nemá v bodovém hodnocení přestupek, popřípadě trestný čin, který by byl za sedm trestných bodů,“ dodává Miloslav Cink.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související