Odhalená tajemství cancáků a kronik. Jiří Karas Jůzl zmapoval celou historii trampingu na Trutnovsku

5. prosinec 2022

Jiřího Karase Jůzla znají všichni Trutnováci, kteří milují tramping. A o této vášni je také nová kniha, kterou držím v ruce, s názvem Tramping na Trutnovsku v oblasti Sudet. Kniha cestovatele, muzikanta, vodáka a dobrodruha s velkým trampským srdcem Jiřího Karase Jůzla, kterého vítám ve studiu.

Už jsme potkali několikrát, povídali jsme si o 10. světovém potlachu v Texasu a také o tom, jak jste sjížděl divokou řeku Colorado v Arizoně. O tom všem jste napsal knížky a teď je to nová publikace o historii trampingu na Trutnovsku.
Ano, je to vlastně ohraničeno od Rychnova nad Kněžnou, Rokytnicí nad Jizerou až po Červený Kostelec a na jihu Dvůr Králové nad Labem.

Tramping je vyloženě československá záležitost a znamená prostě volnou lásku k přírodě a kamarádství. Samé kladné věci.
Jiří Karas Jůzl, cestovatel, muzikant, vodák, milovník trampingu

Vy jste se ve Dvoře Králové nad Labem narodil, ale prakticky celý život bydlíte v Trutnově. Jak to bylo s vámi a trampingem?
Začal jsem zhruba ve 14 letech, když jsme se přestěhovali do Trutnova. A ta láska trvá dodnes. Doufám a věřím, že vydrží až do konce.

Čtěte také

To už tenkrát existovala vaše osada Oklahoma?
Ne, osada Oklahoma vznikla v roce 1967. Bylo to díky sídlištní partě v Trutnově na Chřiblici, kde jsme si záhy postavili srub, který nám později někdo zapálil.

Co všechno mapuje vaše knížka?
Mapuje veškerou historii trampingu v této oblasti, od prvních osad, které tady vznikly. První byla osada Roj na Vrchlabsku. A vše je zdokumentováno až do současnosti.

Kolik je dnes trampů na Trutnovsku?
Ještě poměrně hodně, ale už vše prostě odchází. Hodně lidí už tady mezi námi není, mnoho kamarádů. Ale tramping na Trutnovsku žije stále.

V knížce je spousta krásných fotografií, na kterých se mnozí i poznají. Na co vzpomínáte z trampské historie na Trutnovsku nejraději?
Na konec šedesátých let, kdy byl tramping opravdu v rozkvětu. Ze strany představitelů politického zřízení, které tady bylo za komunistů, byli ovšem trampové vesměs trnem v oku.

Čtěte také

O čem tramping vlastně je? Je to naše výsostná záležitost? Tedy československá?
Je to vyloženě československá záležitost a znamená to prostě volnou lásku k přírodě a kamarádství. Samé kladné věci. A to se pochopitelně minulému režimu příliš nelíbilo. Až od Sametové revoluce. Dnes už máme absolutně volnou cestu.

Knížka ještě voní novotou. Komu byste doporučil, aby si ji prolistoval?
Všem pamětníkům a potomkům pamětníků jako vzpomínku na rodiče, dnes už i prarodiče. Je to opravdu kus historie.

Říká tramp z Trutnova Jiří Karas Jůzl. Ať tramping dál vydrží nejen u vás v regionu, ať se rodí noví trampové.
Ano, ale už to není jako dříve. Jsou i mladší, také své vnuky beru na trampy. Takže snad tramping nezahyne.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související