Odhalení busty Karla Emanuela ze Žerotína. V Bludově na Šumpersku zažili nevšední událost

9. leden 2023 15:15

V pátek v podvečer zažil Bludov na Šumpersku nevšední událost v podobě odhalení busty jednoho z významných rodáků z obce ale i významné osobnosti Moravy Karla Emanuela ze Žerotína.

Karel Emanuel ze Žerotína (16. 8. 1850 – 26. 12. 1934) byl moravský šlechtic a politik, poslanec Moravského zemského sněmu a Říšské rady, počátkem 20. století moravský místodržící, poslední mužský člen moravské větve rodů Žerotínů.

Slavnostní událost zažil Bludov v pátek v podvečer, kdy se u žerotínské hrobky sešli zástupci obce, nadace Karla Staršího ze Žerotína, rodiny Mornštajn Žerotín, ale i další hosté a obyvatelé Bludova, aby společně odhalili bustu rodáka, někdejšího podporovatele veřejného života Bludova, ale i poslance říšského sněmu a moravského zemského místodržícího v době přelomu 19. a 20. století, Karla Emanuela ze Žerotína.

Jeho podobizna tak u vstupu do hrobky doplnila již instalovanou bustu Karla staršího ze Žerotína. Význam slavného rodáka přiblížil předseda nadace Stanislav Balík.

Poslechněte si kompletní reportáž Miroslava Kobzy, který byl na místě, když se busta odhalovala.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio