Odkud ostatní utíkají, tam oni vstupují

25. červenec 2014

Profesionální hasiči. Muži, kteří musejí mít výbornou kondici, sílu, pevné nervy a také silný žaludek. A musejí počítat s tím, že se budou celý život vzdělávat a stále učit něco nového.

Josef Skalka se mezi hasiči pohybuje už téměř dvacet let. Začínal jako technik a strojník u jednotky Českých drah, posléze byl velitelem jednotky, od roku 2003 pracuje u státních hasičů na krajském ředitelství v Olomouci. Říká, že hasičina nabízí vše, nadneseně řečeno: "Od špendlíku po jaderné hlavice."

Rozhodně neplatí věta z nejmenovaného dokumentu: "Hasič leží, plat mu běží." Hasič prochází neustálým výcvikem, školením, strará se o techniku, pracuje na své fyzické kondici. Musí být zdravotně naprosto v pořádku.

Josef Skalka se vyučil automechanikem, měl a má rád techniku. Dodělal si maturitu, vystudoval vysokou školu. U hasičů si udělal několik kurzů. Působil jako lezec, střelmistr a potápěč. V současné době je on v pozici lektora a radí mladým hasičům, kteří procházejí jednotlivými kurzy. Vzpomíná na akce při povodních, na potápění pod ledem.

Hasiči patří mezi nejdůvěryhodnější profese. Lidé si jejich práce všímají a váží si jí.

Větrník jste si mohli naladit v prázdninové repríze v pondělí 28. července.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.