Odlišné stravovací návyky psů a koček určila příroda

26. únor 2020

Někdy se z kočky a psa v jedné domácnosti stanou nejlepší parťáci. Hrají si spolu, ale hodovat u jedné misky by neměli. Nároky na stravu psů a koček se totiž liší.

Pes by se nikdy dobrovolně nestal vegetariánem. Rostlinná složka se v jeho stravě ovšem sem tam objevit může. Naopak kočky se živí výhradně masitou stravou. „Maso je nejlepší zdroj živin a kočky jsou schopné z něj extrahovat maximum. U koček musíme dbát na vysoký obsah proteinů, tuků a zároveň na vysoký podíl právě živočišné složky,“ vysvětluje produktová specialistka z e-shopu SpokojenyPes.cz Zuzana Novotná.

Nepostradatelné jsou pro kočku taurin, methionin a arginin, jejichž nejlepším zdrojem je právě maso. Nedostatek taurinu může vést k degradaci sítnice. Methionin má velmi dobré účinky na regeneraci jaterních buněk. A arginin je velmi důležitou součástí ornitinového cyklu, tedy vyloučení nadbytečného dusíku močí. Při jeho nedostatku dochází k hyperamonémii, tedy zvýšené koncentraci amoniaku v krvi.

U koček musíme dbát na vysoký obsah proteinů a tuků ve stravě

Psi si, na rozdíl od koček, velice dobře syntetizují látky i z rostlinné stravy. Proto třeba takový, pro domestikované šelmy velmi důležitý, vitamín A, si psi dokážou vzít z karotenu. Kočky takovou schopnost nemají. I v tomto případě je dobrým zdrojem vitaminu živočišná strava, jako například játra, která jsou výborným zdrojem právě vitamínu A.

Výměna misek mazlíčkům neudělá dobře

Kočičí strava obsahuje vyšší procento bílkovin, pro psy je tedy výrazně nad limitem. A při nadbytečném příjmu bílkovin si s nimi tělo musí nějak poradit. Má tedy vyšší spotřebu vitamínů, zatěžuje ledviny a v některých případech i trávicí trakt zvířete. Proto dbejte na to, aby si každý všímal jen své misky a snědl právě to, co je určeno jemu. Občasná záměna misek není důvodem k panice. Při dlouhodobém špatném stravování by se ale mohly dostavit zdravotní potíže.

Nezapomeňte na vodu

Přístup k vodě musí mít kočka i pes po celý den. Pitný režim se pak odvíjí od aktivity, teploty prostředí, způsobu krmení (suchá strava nebo konzervy, kapsičky) a podobně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.