Odpočinek pro rodiny hendikepovaných dětí. V Olomouckém kraji pomáhá Homesharing

23. červenec 2021

Organizaci Zet-My se podařilo v Olomouckém kraji nastartovat projekt Homesharing. Páruje rodiny s hendikepovanými dětmi s hostitelskými domácnostmi. Ty si berou na smluvenou dobu děti k sobě domů, aby si jejich blízcí mohli na chvíli odpočinout.

„Snažíme se pomoct rodičům, aby si mohli trochu užít. Minule nám maminka říkala, že šli s manželem jenom tak do cukrárny, to prý nezažili deset let,“ říká Miroslav Kubíček, který se spolu s manželkou a dvěma dětmi rozhodli stát hostiteli v projektu Homesharing. Inspiroval je k tomu dokument České televize Děti úplňku o rodinách s autistickými dětmi. „Po zhlédnutí jsem si říkal, že není možné, abych pořád jen kritizoval vše, co je tady špatně, a že bych v rámci občanské společnosti mohl taky něco udělat,“ přibližuje Kubíček.

Rodina Kubíčkových pečuje o Julinku, která má Angelmanův syndrom. Po dohodě s jejími rodiči si ji vždy jednou za čas na odpoledne berou k sobě. Pro její rodinu je to velká pomoc. „Přivážejí ji k nám domů, my si ji převezmeme, jsme s í na zahradě, nebo ji vezmeme na procházku, je mobilní v kočárku. Zbytek té rodiny má pro sebe volné odpoledne,“ upřesňuje Kubíček.

Každá hostitelská rodina ale nejdřív musím projít pečlivou přípravou, vysvětluje Iveta Skopalová, která v rámci projektu Homesharing organizace Zet-My působí jako adaptační průvodce rodin. „Je tam dlouhá příprava hostitelů a našich setkání organizace s hostiteli. Zjišťujeme potřeby pečujících a až zhruba po roce se seznamují,“ vysvětluje Skopalová.

V Olomouckém kraji začal projekt fungovat teprve nedávno, navíc jej zkomplikovala pandemie covidu. Přesto se podařilo připravit několik hostitelů. „Pracovali jsme se třemi spárovanými rodinami. Dvě rodiny již fungují, potkávají se už bez naší podpory,“ říká předsedkyně spolku Zet-My Naděžda Škrabalová s tím, že během téměř čtyřletého fungování projektu chtějí spárovat minimálně dalších osm rodin.

autor: bas
Spustit audio