Odsouzený exhejtman za ANO Jan Krkoška se vzdal i funkcí na radnici v Krnově

26. březen 2024 14:12

Exhejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška se vzdal svých politických funkcí i v Krnově. Ve městě působil jako radní a zastupitel.

Nezávislý starosta Krnova Tomáš Hradil nám potvrdil, že dnes dostal od bývalého hejtmana rezignační dopis, ve kterém se vzdává mandátu zastupitele a to znamená, že i členství v městské radě. Zítra (ve středu) bude v Krnově zastupitelstvo, tam složí slib zastupitele náhradník z ANO Tomáš Andršt a zastupitelé tedy zvolí nového radního.

Konec ve všech politických funkcích

Na post hejtmana Jan Krkoška rezignoval už ve čtvrtek, poté co ho soud uznal vinným. Jan Krkoška ve svém písemném prohlášení napsal, že nechce, aby záležitost vrhala špatné světlo na hnutí ANO a Moravskoslezský kraj a že se stáhne z veřejného prostoru a bude se naplno věnovat očištění svého jména.

Obžaloba vinila Jana Krkošku z toho, že byl mezi lety 2009 až 2012, když působil ve společnosti Interchemia Praha, členem organizované skupiny, která uplácela lékaře, aby předepisovala léky konkrétních firem. Sám Krkoška měl předat podle obžaloby úplatky ve výši více než 800 tisíc korun. Podle původního vyjádření policie z roku 2021 bylo ve věci stíháno 200 osob, z toho 151 lékařů.

Čtěte také

Jen připomeňme, že soud potrestal Jana Krkošku 200tisícovým trestem ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Exhejtman i žalobce si nechali lhůtu na odvolání, rozsudek tak není pravomocný.

Už od pátku je jasné, že by se novým hejtmanem měl stát havířovský primátor a poslanec Josef Bělica (ANO). Dohodla se na tom krajská koalice. Mimořádně se kvůli volbě nového hejtmana sejdou zastupitelé ve středu 3. dubna.

Spustit audio

Související