Ohlédnutí za historií: 900 Zelných rynků

16. září 2013

U historicky prvního vydání rozhlasového magazínu Zelný rynk jsme vás přivítali 4. května 1996 – v sobotu v poledne. Vydání, které si můžete naladit v sobotu 21. září 2013, má pořadové číslo 900. A to je dobrý důvod odhlédnout se zpět. Koneckonců nejen tento magazín, ale celý rozhlas letos slaví – své 90. výročí. A co zaznělo na samém začátku Zelného ryku číslo 1?

Po minutovém archivním záznamu z roku 1981 následovala slova autorky a moderátorky Zelného rynku Aleny Blažejovské: „Ano, právě tak bych vám to řekla, kdybych byla tak znamenitá trhovkyně jako Líšňačka Božena Andrová, jejíž vzpomínku interpretovala Helena Trýbová. Protože vás ale na Zelný rynk zvu poprvé, zkusím si reklamní slogan od ní vypůjčit: „Víc nedostanete, zlaťóčká, nikde!“ - Scénář prvního Zelného rynku z května 1996 se zachoval, ale magnetofonový pás už je smazán. Ale i na základě textu lze zrekonstruovat, že jsme tehdy posluchačům slibovali, že rozhlasový Zelný rynk se bude svému předobrazu – který tak okouzlil například Leoše Janáčka – podobat hlavně pestrostí. A že víme, že „nejžádanější je čerstvé zboží a že zavadlý salát se nic nazývá. Na druhé straně i křížaly jdou na dračku, protože mají osvědčenou, koncentrovanou chuť.“

Předěly neboli jingly, které nás budou provázet 900. vydáním Zelného rynku, poslouží jako připomínka jeho prvotního zvukového designu. Ale podívejme se ještě na scénáře několika prvních dílů. Kdo v devadesátých letech s magazínem spolupracoval? Arnošt Goldflam, Jan Trefulka, Jiří Kratochvil, Břetislav Rychlík, Josef Souchop, František Schildberger, Antonín Bajaja – to jsou autoři fejetonů v první desítce vydání. Později např. Pavel Švanda, Zeno Kaprál, Ludvík Kundera, Hana Pražáková, Antonín Přidal... A už s tím vyjmenováváním přestaňme, protože by nebralo konce. Z pozdějších autorů celých seriálů nebo četeb na pokračování připomeňme alespoň Jiřího Kuběnu, Věru Mikuláškovou, Vladimíra Smékala, Pavla Řezníčka, Violu Fischerovou, Vojtěcha Jestřába. Ale mohli bychom zmínit i řadu dalších autorů různých generací, profesí atp.

Naše ohlédnutí za historií uzavře v sobotu 21. září repríza fejetonu o brněnském náměstí Zelný trh a Otokaru Nováčkovi. Vysílal se v magazínu číslo 18. Jeho autorem i interpretem je Miloš Štědroň.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.