Ohnivě červená = vroucí láska, růžová = něžná láska, žlutá = žárlivost. Pestrá symbolika květomluvy

14. únor 2023

Naším hostem je floristka Radka Jedličková ze Střední školy vizuální tvorby v Hradci Králové. Svatý Valentýn, kterého slavíme 14. února, svátek zamilovaných a květiny prostě patří k sobě.

Červená růže je asi největší symbol svátku svatého Valentýna.
Určitě, růže je obecně květina, která odpradávna patřila k lásce. Ženy dostávaly růže, když byly zamilované, jejich protějšek jim daroval růži, a dokonce záleželo i na tom, jakou barvu růže měla. Pokud to byla ohnivě červená, tak to byla vroucí láska, když naopak někdo dostal růžovou růži, tak se říkalo, že to je něžnost.

Tmavě červená růže představuje důstojnost. Pokud máme babičku, kterou bychom chtěli potěšit, tak je tohle určitě nejlepší volba.
Radka Jedličková, floristka

Takovou růžovou růžičku dostává třeba malá holčička nebo maminka od své dcery. A pokud dáváme vyloženě tmavě červenou růži, tak tam už je zase především důstojnost. Tedy pokud máme babičku, kterou bychom dnes chtěli potěšit, tak je tohle určitě nejlepší volba.

Když jsem nakukovala do květomluvy, tak jsem zjistila, že například žlutou růží můžeme vyjádřit i žárlivost.

Čtěte také

Květiny a jejich barvy hrály v minulosti důležitou roli. Žlutá vždy zračila žárlivost a i možná takové soupeření. Naopak třeba modré květiny byly vždy v Čechách spojovány sice s láskou, ale takovou láskou, kterou máme někde daleko. Když šel milý na vojnu, pohyboval se někde ve světě, tak mu dívka říkaly, až potkáš někde čekanku u cesty, a ta má modrou barvu, tak si vzpomeň, že na tebe čekám.

Kromě růží, jaké jsou ještě oblíbené květiny zamilovaných?
Záleží na tom, jakou květinu má žena ráda, ale růže jsou nejčastější. A protože svatý Valentýn je na jaře, tak je možnost výběru květin poměrně omezená. Pokud zůstaneme u toho, co nám roste u nás v Čechách, tak začínají určitě nějaké sněženky a bledulky, ty by se daly použít. Někdy i narcisky, ty ale ve žluté barvě, tak na to pozor. A pak třeba i první tulipány.

A když je vztah ještě ve fázi oťukávání? Co floristé muži poradí?

Čtěte také

Důležitá je barva, kterou žena preferuje. Což si myslím, že ten muž už ví, protože si všimne, v čem žena chodí oblečená. Určitě je schopný také trošku něco vědět o její povaze. To znamená, když budeme mít uzavřenější ženu, tak bude možná vhodnější trošku drobnější a decentnější květina. Naopak, pokud to bude žena extravagantní, tak se hodí hodně nápaditá kytice.

Jaká je módní květinová barva pro letošní rok?
Módním trendem letošního roku a vůbec barvou roku, je barva, která se jmenuje Viva magenta. Představte si úplně sytě růžovou, hodně výraznou barvu a maličko ji zatónujte do bordó. Tak to je to přesně tato barva. Taková tmavší růžová.

Celou květinovou radioporadnu s floristkou Radkou Jedličkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související