Okrašlovací spolek LUBAVIA chce opravit zdevastované památky v Libavé. Začal kaplí v Rudoltovicích

Stovky zdevastovaných památek ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku by se po letech měly dočkat opravy. Kapličky, kříže a památníky se v minulosti stávaly terčem cvičících vojsk spojeneckých armád.

Teď se je skupina dobrovolníků rozhodla se souhlasem armády opravit. Nově vzniklý okrašlovací spolek se jmenuje LUBAVIA a jako symbol si zvolili klíč. Znázorňovat má spojení libavského vojenského prostoru s nově zcivilněnými obcemi.

V Rudoltovicích po válce ještě žily stovky obyvatel. Dnes tu z celé obce zbyla jen malá kaplička. Její fasáda bíle svítí do dálky, má břidlicovou střechu a nádherné dubové dveře. Před dvěma lety tu ale místo ní byla jen hromada kamení.

„Rusové si z toho udělali takovou strážní budku, prorazili do boku díru a celý roh se zřítil,“ popisuje Machala. Obnova kapličky je první akcí spolku LUBAVIA a byla symbolická – každý kousek pochází z Libavé: oltář a podlaha ze Staré Vody, dveře z dubu z Libavé, místo zvonu je ruská nábojnice z děla.

Seznam památek, které by měly být opraveny, je dlouhý. Jindřich Machala je rád, že mají ve spolku třeba i pyrotechnika nebo bývalého vojáka, protože znají místní podmínky.

Vojenský újezd Libavá
autoři: kra , jpr
Spustit audio