Okresní soud v Přerově odložil kauzu údajného sexuálního nátlaku bývalého radního Marka Dostála na neurčito

15. září 2021

Na neurčito odročil v úterý okresní soud kauzu bývalého přerovského radního Marka Dostála. Podle obžaloby se dopustil sexuálního nátlaku na svou bývalou zaměstnankyni. Dostál si už dřív vyslechl u okresního soudu podmíněný trest, krajský soud ale případ vrátit k novému projednávání. Požaduje mimo jiné doplnit některé důkazy.

Marek Dostál se svoji nevinu snaží u soudu prokázat už více než tři roky. Nově proto žádal o vyslechnutí svědků, kteří měli potvrdit, že v inkriminované době se nacházel na jiném místě než jeho zaměstnankyně. Servírka jedné z přerovských restaurací, kterou měl dvakrát přinutit k orálnímu styku. „Jednoznačně tvrdíme, že ona lže. Máme důkazy o tom, že lže. Nemám k tomu co dodat,“ uvedl Dostál.

Výpovědi obhajobou navržených svědků ale státní zástupkyni Šárku Pivodovou nepřesvědčily. „Podle mě se nevztahují k tomu konkrétnímu vymezenému datu. Co se týče komplexního vyhodnocení jednotlivých důkazů, tak k nim se vyjádřím až v rámci mého závěrečného návrhu, kdy bude dokazování dále probíhat a bude doplňováno,“ uvedla Pivodová.

Údajně poškozená žena podle lékařů trpí postraumatickou stresovou poruchou. Je v invalidním důchodu. Soud nyní vyhověl obhajobě a nařídil vyhotovit nové znalecké posudky v oboru psychiatrie a psychologie. Advokát Marka Dostála Petr Vavřík tak od soudu odcházel spokojený.

„Předchozí znalecká zkoumání považuje obžalovaný klient za vadná, do jisté míry procesně nepoužitelná, respektive ta sdělení, která se z nich podávají. Klient chce pouze, aby veškeré důkazy byly pořízeny zákonným způsobem,“ popsal Vavřík.

Další jednání soud odročil na neurčito.

autor: kra
Spustit audio