Okresní soud v Přerově začne v únoru projednávat kauzu záplav v Brodku u Přerova, které postihly obyvatele městyse před třemi lety

20. leden 2024 00:44

Kauza záplav v Brodku u Přerova míří k soudu. Obžalobě z obecného ohrožení a nedbalosti čelí majitel nedalekého mlýna a jedna právnická osoba. Podle státního zástupce můžou za to, že rozvodněná říčka Olešnice v říjnu 2020 zatopila centrum městyse a způsobila škodu za skoro čtrnáct milionů korun. Senát Okresního soudu v Přerově nařídil hlavní líčení na konec února. Obžalovanému hrozí až osm let vězení.

„Stojíme na nejdůležitější křižovatce, kde byla voda, řekněme do úrovně holení kosti,“ vzpomíná uprostřed Masarykova náměstí Roman Zbožínek, nezávislý starosta Brodku u Přerova. Voda poškodila kromě desítek rodinných domů taky školu a obecní úřad. „Znalecký posudek, který byl v trestném řízení zpracován, byl vyčíslen na 250 tisíc,“ říká Zbožínek.

S nároky na náhradu škody se kromě samosprávy a pojišťoven zatím přihlásila zhruba 100 osob. Je mezi nimi i Věra Piskovská. Voda jejich dům v Majetínské ulici zaplavila do výše 20 centimetrů. Škody přesáhly 100 tisíc korun. „Vysoušeli jsme skoro půl roku a de facto doteď nemůžeme vymalovat, protože to prostupuje,“ uvádí.

Znalecký posudek, který byl v trestném řízení zpracován, byl vyčíslen na 250 tisíc.
Roman Zbožínek, starosta Brodku u Přerova

Starosta je přesvědčený, že záplavy v obci souvisí s uzavřeným stavidlem na jednom z jezů u nedalekého mlýna. „Řekněme, že to opadlo ve chvíli, kdy se zjistila ta příčina,“ zmiňuje Zbožínek.

Obžalovaný majitel mlýna vinu už dříve v rozhovoru pro Český rozhlas popřel. Nyní žádost o rozhovor odmítl.

Obžaloba čítá 30stran. Součástí spisu je i několik znaleckých posudků. „Především z oborů ekonomika a stavebnictví a dále z oboru vodního hospodářství. V tuto chvíli nejsou předvoláni žádní znalci a nejsou předvolání ani žádní svědci, a to s ohledem na skutečnost, že my nemůžeme předjímat procesní situaci, která nám vyvstane po vyjádření obou obžalovaných k obžalobě,“ popisuje soudkyně Karolína Hoderová.

Hlavní líčení začíná 29. února, nařízené je na dva dny.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související