Olivový olej na studenou kuchyni, rostlinné oleje raději ne. Prim hraje máslo a sádlo

Denně se z médií dozvídáme, že všechny oleje jsou špatné. Obsahují stabilizátory, kyseliny a další umělé látky. Proto radím: zpátky do minulosti! Dříve naši rodiče používali přírodní tuky jako máslo a sádlo. Ani dnes není nic, co by je překonalo.

Velkou módou se v poslední době stal sice olivový olej, který můžeme považovat skoro za lék. Má ale specifickou chuť a navíc kvalitní olivový olej se nesmí přehřívat. Je vhodný spíš konzumaci za syrova.

V kuchyni najdete i řepkový nebo slunečnicový olej. Je-li vyroben poctivě, je to fajn, ale osobně ho nepoužívám. A pokud jde o takzvané „rostlinné oleje“, tak ty nedoporučuji už vůbec, nikdy nevíte co v nich je. Nejraději smažím na přepuštěném másle, na sádle nebo olivovovém oleji, který se snažím nepřehřívat.

autor: Pavel Pospíšil