Olomouc bez předchozí dohody s investorem nesmí ohrozit developerský projekt Šantovka

22. únor 2017

Olomoucká radnice se údajně zavázala ke spolupráci s investorem projektu Šantovka v blízkosti centra města. Podle olomouckých opozičních zastupitelů to vyplývá ze smlouvy, kterou město podepsalo se společnosti SMC Development v roce 2010.

Společnost se už na konci loňského roku ohradila proti novému územnímu plánu, který by mohl zabránit stavbě věžáku v blízkosti centra Olomouce.

„Město se ve smlouvách zavázalo k úzké součinnosti na výstavbě velkého developerského projektu, který však není ve smlouvách ve své konečné podobě popsán. Smlouva pouze odkazuje na architektonickou studii navazujících etap, která jako celek přílohou smlouvy není,“ upozorňuje na nástrahy podepsané smlouvy opoziční zastupitel Tomáš Pejpek z hnutí ProOlomouc.

Obě smluvní strany se shodli na stavbě nové tramvajové trati přes pozemky společnosti SMC Development. Investor zase počítal s třemi etapami zastavění svých parcel.

První, nákupní centrum Šantovka, už otevřel. Druhým krokem je obytný věžák Šantovka Tower a třetím byty s kancelářemi.

Prohřeškem města je podle právníků investora nový územní plán, který limituje výšku v této oblasti, potvrzuje mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč: „Investor od prvopočátku plánování projektu Šantovka deklaroval záměr k výstavbě dominanty v daném území. Jakmile byl hotový konkrétní návrh, transparentně ho představil veřejnosti a zahájil spolupráci na projektu i s městem Olomouc.“

Galerie Šantovka

Investor se kvůli výškovým limitům v územním plánu obrátil na soud a ten limity zrušil. Olomouc na nich sice trvá, znovu je ale zastupitelé ještě neschválili. Radnice proto chtěla vyhlásit stavební uzávěru. Ani tu ale zatím nepřijala. A také investor se vůči ní jasně vymezil: „Navrhované stavební uzávěře by se developer bránil všemi dostupnými právními prostředky,“ dodává Aláč.

Opozice tvrdí, že smlouva je pro město nevýhodná a dožaduje se revize smluv s investorem projektu Šantovka. Mluvčí radnice Radka Štědrá potvrzuje, že magistrátní právníci už se smlouvou z roku 2010 zabývají: „Stávající vedení města se touto smlouvou z roku 2010 zabývá. Aktuálně si nechává posoudit závazky, které plynou z této smlouvy, a podle odborného stanoviska právníků pak bude vedení města zvažovat další postup.“

Kdy budou mít analýzu hotovou a jestli jejich doporučení budou jednoznačná, ale mluvčí nedovede odhadnout.

autor: bam
Spustit audio